S-a teminat epoca de aur a Norvegiei

Norvegia a profitat în ultimii ani de o creștere puternică a afacerilor cu petrol. Dar scandinavii se luptă de ceva vreme cu venituri tot mai mici. Regele Harald V are explicații clare în acest sens.

Regele Norvegiei, Harald V, crede că au trecut vremurile cu creșteri economice fabuloase pentru țara sa. Ultimii zece ani au fost o perioadă de aur. Dar tendințe economice importante au fost în favoarea lor. Acum tendințele se schimbă, a spus regele la prima întâlnire a Parlamentului Norvegian (storting) după alegerile din luna septembrie.

Creșterea puternică din afacerile cu petrol este ceva de domeniul trecutului, spune monarhul în vârstă de 80 de ani. Recent veniturile s-au redus semnificativ. Populația tot mai în vârstă înseamnă venituri tot mai reduse și cheltuieli tot mai mari cu serviciile de îngrijire a sănătății.

Norvegia are rezerve masive de petrol și gaze naturale, puterea economică provine însă și din exploatarea altor combustibili fosili. O parte din venituri provine dintr-un fel de asigurare consituită într-un fond de stat. La mijlocul lunii septembrie acest fond a depășit pragul de un bilion de dolari.

O parte din venituri pot fi transferate în fiecare an la bugetul național al țării, având în vedere că veniturile din petrol au rolul de a sprijini întreaga economie norvegiană și permit dezvoltarea infrastructurii țării.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Norwegens-goldene-Zeiten-sind-vorbei-article20073949.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 4