Compania RCS&RDS nu a primit licenţă să distribuie curent si nici nu va putea fi distribuitor de curent. Cel puţin nu deocamdată. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a respins marţi cererea a două firme din grup de a deveni distribuitoare de energie electrică.
RCS&RDS a anunţat de mai multe luni că va intra pe piaţa distribuiţiei de electricitate, însă până acum eforturile au rămas fără rezultat.
“În baza prevederilor art. 5, alin (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, Comitetul de reglementare al ANRE a hotărât respingerea solicitării societăţilor Delalina SRL şi Foto Distribuţie SRL de acordare a licenţei pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Comitetul de reglementare a întemeiat această decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice (Regulament), aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, având în vedere neîndeplinirea de către societatea Delalina SRL a condiţiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) şi art. 29 alin. (1) lit. b) şi c) din Regulament şi, respectiv, de către societatea Foto Distribuţie SRL a condiţiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. i) şi la art. 29 alin. (1) lit. b) din Regulament”, se arată în comunicatul ANRE.
Reprezentanţii ANRE subliniază că, în aceste condiţii, respingerea solicitărilor era singura decizie permisă de lege.
Regulamentul invocat de ANRE, art. 23, alin. (2), lit. i) arată că agentul comercial care solicită licenţă de distribuţie trebuie să aibă acceptul operatorului de distribuţie concesionar din acea zonă, în cazul în care solicitantul care intenţionează să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice utilizând reţelele electrice de distribuţie proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuţie.
Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, două companii ale grupului au în desfăşurare proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice. În luna septembrie 2015, au fost solicitate licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timişoara.