SA AI INCREDERE IN MEDIC NU IN WIKIPEDIA, SPUN OAMENII DE STIINTA

_75121253_c0209349-blood_pressure,_adolescent-spl

Ai incredere in medicul tău, nu in Wikipedia, spun oamenii de stiinţă
Wikipedia, enciclopedia on-line, conține erori în nouă din 10 căutări despre sănătate, și ar trebui să fie tratată cu prudență, spune un studiu. Oamenii de stiinta din SUA, au comparat rezultatele căutărilor despre conditii, cum ar fi bolile de inima, cancer pulmonar, depresie si diabet, cu cele revizuite de cercetarea medicală. În urma acestor comparatii, cercetătorii au declarat că cele mai multe articole din Wikipedia conțin “multe erori”.
Enciclopedia on-line este o organizatie de caritate, și are 30 de milioane de articole în 285 de limbi. Acesta pot fi editate de către oricine, dar mulți voluntari de profesie medicale verifica paginile de inexactități, a spus Wikimedia din Marea Britanie. Până la 70% dintre medici si studenti medicale ar utiliza instrumentul, spun cercetătorii.
Cei 10 cercetatori din America au verificat articolele on-line pentru 10 dintre condițiile “mai costisitoare”, din SUA, inclusiv osteoartrita şi astm. Ei au imprimat articolele din data de 25 aprilie 2012 pentru a le analiza, și au descoperit că 90% dintre rezultatele căutărilor contrazic cele mai recente cercetări medicale.

Principalul autor Dr. Robert Hasty , de la Scoala de Medicina Osteopathic Wallace din Carolina de Nord , a declarat : ” În timp ce Wikipedia este un instrument convenabil pentru efectuarea de cercetari, din punctul de vedere al sănătăţii publice, pacienţii nu ar trebui să-l folosească ca o resursă primară, pentru că aceste articole nu sunt în conformitate cu revistele medicale revizuite”.

http://www.bbc.com/news/health-27586356

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 + = 80