Sa suferim ori nu din cauza gazului rusesc ?

Snapshot 2014-09-13 16-50-52

Dependenta Europei de gazul rusesc, se pare ca nu este atat de mare incat sa credem ca fara ”gazul lui Putin” ar fi sfarsitul lumii. Cum s-ar descurca Romania daca Gazprom ar opri livrarile catre UE. Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale catre Romania fata de nivelul planificat, fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fie informate oficial, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

“In aceasta dimineata Departamentul pentru Energie a fost informat de conducerea Transgaz ca societatea a primit o adresa de la dispeceratul Gazprom din Sofia conform careia astazi si maine livrarile de gaz vor fi efectuate la parametri normali, fara a mai fi aplicate reducerile anuntate ieri. Nu au fost oferite prin aceasta adresa informatii despre motivele reducerii de 5% aplicate ieri si nici confirmarea ca saptamana viitoare livrarile se vor realiza conform graficului agreat”, a precizat Departamentul pentru Energie intr-o informare oficiala.

Acesta reaminteste ca “importurile sunt la un nivel extrem de redus (aproximativ 0,2 milioane metri cubi/zi), in timp ce productia Romaniei este la un nivel aproape dublu fata de consumul (16 milioane metri cubi/zi) din aceasta perioada. In plus, Romania are in acest moment deja depozitata o cantitate de gaz natural cu aproximativ 700 milioane metri cubi mai mare decat obligatia legala de stocare stabilita de ANRE pentru anul acesta la aproximativ 1,8 miliarde metri cubi, ciclul de injectie fiind inca in derulare”.

Decizii similare au fost luate in aceasta sapamana si in cazul Austriei, Poloniei si Slovaciei, in conditiile in care aceste tari alimentau – in sens invers – Ucraina, cu gaze primite de la rusi.

In graficul de dupa zambet puteti vedea cat de dependente sau de independente sunt tarile UE, plus Turcia si Elvetia, de gazele Rusiei. Datele provin de la Eurogas, asociatia europeana a companiilor din acest sector, si sunt exprimate in Terawati/ora (TWh). Un Terawat/ora este egal cu 1.000.000.000 de kilowati/ora.

Din acest punct de vedere, Romania sta bine, asigurandu-si trei sferturi din consumul de gaze naturale din resurse proprii. De altfel, incepand de anul trecut, Romania a devenit exportator de gaze, fiind un fel de “insula” de independenta energetica intr-un “ocean” de tari dependente de gazele rusesti.

————————————————————————————————————————————————

regular_smile…..si la urma urmei care-i treaba cu COMPANIA gazprom….

O femeie apreciaza compania unui barbat, mai ales daca acel barbat este proprietarul companiei.

———————————————————————————————————————————————-

Snapshot 2014-09-13 16-16-34

Snapshot 2014-09-13 16-33-50

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =