Salariile cresc mai rapid ca inflația

mehr-drin-in-der-lohntuete-auch-real

Salariile cresc mai rapid ca inflația
Ceea ce în România poate părea un vis, se petrece în Germania. Contractele colective de muncă au adus mai mulți bani pentru angajați, în timp ce inflația s-a redus. Puterea de cumpărare a muncitorilor germani crește. Anul acesta ceva a fost diferit.

Muncitorii germani au mai mulți bani în buzunar, în mod real. Slariile în al doilea trimestru al anului, între lunile aprilie și iulie au fost, ajustate în fața inflației, mai mari cu 1,2% decât în al doilea trimestru al anului 2013, anunță Biroul Federal German de Statistică. Salariile nominale au crescut cu 2,3%, în timp ce prețurile de consum au crescut și ele cu 1,1%, în medie. Anul trecut salariile reale au scăzut cu peste 0,1%, pentru prima dată de la recesiunea din 2009.

Majorările salariale din primăvară sunt motivate de statisticieni prin creșterea componentelor veniturilor fixe, dar și prin existența mai multor bonusuri. Salariile nominale din sectorul producție au crescut cu peste 1,9%. Un motiv pentru acest lucru a fost faptul că s-au dat salarii mai mari în industria metalurgică. Acest lucru a dus la creșteri salariale, în condițiile în care producția de metale a urcat cu 5,4% și în cazul ingineriri creșterea a fost de 6,3%.

Lucrătorii cu normă întreagă au câștigat ân consecință în trimestrul al doilea bonusuri de 3518 euro pe lună brut, în medie. Cele mai mari salarii au fost, în medie, în cazul anagajaților băncilor și asiguratorilor (4689 euro), în zona de informare și comunicare (4662 euro) și în alimentare cu energie (4588 euro). Cele mai mici salarii s-au înregistrat în industria hotelieră (2109 euro).

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/konjunktur/mehr-kaufkraft-realloehne-der-deutschen-steigen-13168704.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

54 − 45 =