Conform planurilor Comisiei Uniunii Europene, instituțiile financiare trebuie să continue să plătească ele însele pentru reabilitarea instituțiilor aflate în dificultate. Vor trebui să economisească până la 55 miliarde de euro. Există un acord pe rol, dar cu multe chesiuni nerezolvate încă.
Băncile europene vor trebui să economisească până la 55 miliade de euro pentru a fi capabile ca pe viitor să se salveze pe propriile puteri în cazul unor noi crize sau să participe la dezvoltarea propriei instituții. Acest lucru reiese de asemenea din planurile construirii unei așa-zise uniuni bancare. Sumele trebuiesc plătite până prin anul 2025, anul 2028 fiind termenul limită, într-un fond central european de salvare. Până acum a stat în seama contribuabililor să salveze băncile aflate în dificultate. Printr-o politică mai prevăzătoare din partea băncilor și printr-o repartizare a costurilor către acționari, creditori și deponenți, acest lucru va fi evitat pe viitor.
Deși statele europene sunt în general de acord că instituțiile financiare europene trebuiesc supravegheate mai îndeaproape iar pe viitor să se reducă influența politică asupra acestor instituții, pentru protejarea contribuabililor, guvernele sunt departe de a se pune de acord în privința detaliilor.
Este dezbătut, spre exemplu, dacă toate cele 6000 de bănci ale zonei euro trebuie să plătească până se va atinge plafonul fondului sau doar cele mai mari 130. De asemenea încă este neclar cine va avea ultima decizie în cazul în care o bancă va trebui închisă. Se așteaptă să se ajungă la o soluție până la sfârșitul acestui an.