SALVAREA SLOVENA

  • 2808902646Cum vor slovenii să salveze băncile aflate în dificultate

Fuge și Slovenia sub umbrela de salvare Euro? Există speculații de câteva luni de zile. Dar acum este clar, poate rezolva singură aceste probleme. Iar acum a dat și detalii.

 

De câteva luni de zile Slovenia este canditată pentru un plan de salvare cu ajutorul fondului european de intervenție, datorită băncilor sale aflate în dificultate. Țara declară că nu are nevoie de un plan de salvare. Cu toate acestea, cele 8 bănci ale țării aflate în dificultate au nevoie de un capital suplimentar de 4,8 miliarde de euro. Asta a reieșit din testul de stres UE pentru cele 8 bănci, a declarat guvernatorul băncii centrale, Bostjan Jazbec, joi la Ljubljana.

 

Slovenia plănuiește să soluționeze singură această problemă iar deja a făcut publice și detaliile. Cele mai mari trei bănci NLB, NKBM și Abanka Vipa vor primi aproximativ 3 miliarde de euro capital proaspăt din partea statului sloven, după cum spune ministrul de finanțe, Uros Cufer. Cele trei instituții financiare vor primii bani sub forma de cash și bond-uri de la guvern. Celelalte cinci bănci vor fi recapitalizate la sfârșit.

 

Împrumuturile neperformante vor fi mutate la o nouă bancă, proaspăt înființată, odată ce Comisia Europeană își va da acordul. Toate speculațiile despre potențiale ajutoare externe sunt nefondate, după cum spun Jazbec și Cufer.

 

O confirmare cine și din partea comisarului european pe probleme monetare, Olli Rehn, că fostul copil-vedetă al Europei de Est va putea să se descurce singur, fără ajutor de la Bruxelles.

De asemenea, el declară că veștile sunt bune iar testul de stres este unul credibil iar rezultatele sunt optimiste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 32