Sancțiunile rusești se dovedesc scumpe pentru Germania

Pentru Germania sancțiunile impuse Rusiei se dovedesc a fi scumpe. Declinul din exporturi în decursul unui singur an se ridică la circa unsprezece miliarde de euro. Iar sancțiunile nu au parte de succesul scontat.

Dintre toate țările europene, sancțiunile împotriva Rusiei își fac simțit efectul cel mai mult asupra economiei germane. După noile estimări ale Institutului Austriac pentru Cercetare Economică (Wifo) efectele dintre anii 2015 și 2016 se ridică la 11,1 miliarde de euro. Astfel că Germania poartă peste o treime din declinul în exporturi ocazionat de impunerea sancțiunilor UE, se arată în analiza economiștilor austrieci.

Pe locurile doi și trei în topul celor mai mari pierderi la export se află Marea Britanie și Polonia, fiecare înregistrând un minus de trei miliarde de euro. Exporturile tuturor statelor UE către Rusia măsurau în anul 2013 un total de 120 de miliarde de euro, iar în anul 2016 acestea s-au redus la 72 de miliarde.

Măsurile punitive impuse Moscovei au fost ocazionate de intervenția militară rusească în peninsula Crimeea și politica agresivă față de țara vecină, Ucraina, practicată de președintele țării, Vladimir Putin. Împreună cu scăderea prețurilor la petrol și prăbușirea monedei naționale, rubla, economia Rusiei s-a adâncit într-o criză profundă. Anul trecut produsul intern brut s-a contractat cu 0,2%. Fondul Monetar Internațional a estimat pentru anul curent și pentru anul viitor o creștere de 1,4%. Putin nu a dat deocamdată nici un semn că intenționează să își modifice politica față de statele vecine.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Russlandsanktionen-fuer-Deutschland-teuer-article20073145.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1