Trăim într-o lume a dependentei de contact, un loc care pierde din vedere importanța de a fi singur. Birourile pentru o singură persoană sunt abandonate în favoarea birourilor comune, iar în şcoli copiii sunt plasaţi în grupuri. Un rezultat al acestui sens social este faptul că mulți dintre noi au rareori timp sa stea singuri. În timp ce ni se spune că aceasta conectivitate este un lucru bun, şi să ai in jur multe persoane este necesar pentru o viață împlinită, putem descoperii cu siguranta si alte lucruri bune date de singuratate.
Un studiu realizat pe 600 de informaticieni de la 92 de companii au descoperit ca in timp ce nivelul de productivitate a fost relativ stabil în fiecare companie, a variat foarte mult de la o companie la alta. Companiile mai productive au avut un lucru în comun: au renuntat la birourile comune în favoarea spațiilor de lucru private care acordă libertate pentru întreruperi. Dintre cei mai buni, 62% au declarat că au nivel adecvat de intimitate la locul de muncă, în timp ce doar 19% dintre cei mai slabi au impărtăşit aceasta părere. Iar, printre cei care nu s-au descurcat atat de bine, 76% au declarat că au fost adesea întrerupţi în mod inutil.
Singurătatea nu este doar un plus profesional, este de asemenea benefică pentru starea noastră mentală și emoțională. Pentru a obține cele mai multe din viata, trebuie să înveți să te bucuri de petrecerea timpului singur. Beneficiile singurătăţii sunt prea numeroase pentru a fi enumerate, dar mai jos sunt menţionate cele mai importante.
1.Te ajută să te recuperezi și să iti recapeţi energia. Fiecare dintre noi, chiar și cei mai extrovertiţi, au nevoie de recuperare și reîncărcare. Pentru a rezolva acest punct, nimic nu este mai potrivit decât petrecerea unei perioade de timp in singurătate. Pacea, liniștea și singurătatea mentală sunt esențiale pentru recuperarea de stresul de zi cu zi.
Poți să faci ce vrei. Pe cat de distractiv este să petreci timp cu alte persoane, aceasta duce inevitabil la un compromis. Trebuie să îti modifici in mod constant ideile pentru a se potrivi dorințelor și opiniilor altor oameni. Fiind singur faci exact ceea ce doresti si atunci când doresti.
Înveți să ai încredere în tine. Libertatea înseamnă mai mult decât a face ceea ce doresti; e capacitatea de a avea încredere în instinctul tău şi de a gândi clar, fără nici o presiune sau influență din exterior. Singurătatea te ajută să formezi o idee clară a ceea ce esti, ce stii, si ce e bine pentru tine. Te învață să ai încredere în tine. Când ești singur, contezi doar tu. Esti liber să iti dezvolţi propriile idei și opinii, fără a fi nevoie să te confrunti cu părerile altora. Odată ce ai învățat să te bucuri de singurătate, vei descoperi că esti cu adevărat capabil să faci ceva, fără constrângerile impuse de gândirea altor oameni.
Singurătatea crește inteligența emoțională. Inteligență emoțională (EQ) este capacitatea de a recunoaște, de a înțelege emoțiile proprii și ale altora și abilitatea de a folosi această conștientizare pentru a gestiona comportamentul și relațiile. TalentSmart a testat mai mult de un milion de oameni și a constatat că 90% dintre performerii de top sunt bogati în EQ.
Singurătatea stimulează stima de sine. Bucurându-te de propria companie reprezintă un impuls imens de încredere. Daca esti plictisit si nelinistit atunci când rămâi singur, este ușor să începi să te gândesti că ești o persoană plictisitoare, sau că ai nevoie de alte persoane în jurul tău pentru a te putea bucura de viată. Învăţând să te bucuri de timpul petrecut singur stimulează stima de sine.
Îi vei aprecia pe ceilalți mai mult. Intr-adevăr singurătatea nu îţi va face inima să tresalte de bucurie. Timpul petrecut de unul singur îţi permite să vezi oameni într-o lumină cu totul nouă, și te ajută să dezvolti un sens reînnoit de recunoștință pentru ceea ce sunt și ceea ce fac.
7.Creste capacitatea de concentrare. Se spune că “mai multe mâini fac munca mai ușoară”, și în timp ce s-ar putea să fie adevărat cand vine vorba de munca fizică, este însă o poveste complet diferită, cu sarcinile cognitive. Singurătatea elimina nu numai distragerea, ci, de asemenea, asigură faptul că nu vei avea probleme cu “prea multe păreri.”