SARACIA BOGATIEI

Efectele sărăciei se resimt chiar si după ce oamenii devin bogati

Factorii de stres creaţi de sărăcie prezenţi încă din copilărie lasă cicatrici medicale care persistă chiar şi la maturitate, indiferent de venitul pe care îl au, relatează cei de la New York Times’.

            “Specialiştii spun că oamenii care cresc în sărăcie sunt mai predispuşi la boli, decât cei care nu au fost niciodată săraci. Devenind din ce în ce mai bogat, se reduce riscul la boli, diminuând sentimentul de neputinţă şi ai acces la o viaţă mai sănătoasă datorită faptului că practici sport, mănânci mâncare mai sănătoasă şi ai parte de suport social mai mare. Dar efectele sărăciei încă din tinereţe, duc la distrugerea sistemului nervos şi este posibil chiar să grăbească procesul de îmbătrânire.”

Există cazuri de oameni care au trăit în sărăcie din copilărie, iar efectele acesteia au fost depistate chiar şi asupra ADN-ul lor.

Epidermologul britanic Michael Marmot a inventat termenul de “Sindromul Stării” pentru a descrie cum sănătatea oamenilor este adesea afectată de statutul social.

Într-un studiu realizat asupra unor funcţionari publici britanici, s-a obserat că, chiar şi persoanele relativ sus situate în ierarhia socială au un sentiment de inferioritate şi probleme de sănătate mai mari decât cei mai sus clasaţi.

“Cu alte cuvinte, nu este vorba doar de diferenţă dintre săraci şi bogaţi” a spus Michael Marmot. “Dar unde te clasazi în ierarhia socială îţi influenţează starea de sănătate.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 6 =