Săracii rămân săraci, bogații tot mai bogați

schere-arm-reich

Diferențele din distribuția veniturilor printre germani este tot mai mare, spun experții. Riscul unei prăbușiri financiare amenință tot mai multe persoane aflate într-o situație financiară precară. Bogații își fac însă tot mai puține griji.

Veniturile din Germania sunt foarte inegal distribuite, arată un studiu recent. Săracii rămân tot mai săraci, iar bogații devin tot mai bogați. Iar diferențele sunt mai mari decât în urmă cu 20 de ani, spune Anke Hassel de la institutul WSI.

În același timp diferențele dintre veniturile mici și cele ridicate sunt semnificativ mai mari. De aceea oamenii săraci rămân tot mai săraci, iar cei foarte bogați devin și mai bogați, devenind astfel tot mai siguri de păstrarea unor anumite venituri pe termen lung. Astfel că jumătate din persoanele sărace nu reușesc să se scape de sărăcie în decurs de cinci ani de zile, ponderea fiind semnificativ mai mare decât în anii `90.

Pentru cei ce aparțin păturii inferioare a clasei de mijloc riscul de prăbușire financiară a crescut în timp ce bogații au șanse tot mai mari de a-și asigura venituri mari pe termen lung. Cercetătorii de la institutul pentru Economie și Științe Sociale (WSI) al fundației Hans-Böckler au utilizat date din anul 2013, pentru că nu există informații actuale.

La întreabarea privind evoluția acestei situații în ultimii ani ținând cont de nivelurile record ale ocupării forței de muncă, experta WSI, Dorothee Spannagel, a declarat că recuperarea nu a fost simțită de toată lumea. Există o cotă a sărăciei în creștere. Creșterea este pusă pe seama faptului că refugiații sunt de asemenea incluși în statistici, dar numai cei care câștigă salarii foarte reduse. În același timp există perspective foarte bune pentru cei înstăriți.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Arme-bleiben-arm-Reiche-werden-reicher-article18824296.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

81 + = 91