Șase abilități de comunicare care te vor face un lider mai bun

Indiferent dacă gestionezi angajații, coordonezi o echipă de voluntari, servesti un consiliu sau esti responsabil de jonglarea programelor familiei în fiecare zi, abilitățile de conducere depind de capacitatea ta de a comunica eficient cu ceilalți. Iată șase abilități de comunicare care te vor face un lider mai bun, iti vei îmbunătăți relațiile cu alte persoane și vei spori productivitatea și moralul echipei (sau al familiei).

1. Cunoaște-te.
Toate comunicările bune încep cu cunoasterea de sine. Atunci când comunici cu alte persoane, trebuie să fii conștient de monologul tau intern, astfel încât să nu ajungi să elimini o dispoziție proastă față de altcineva, presupunând că cealaltă persoană iti poate citi mintea, că este discriminatorie. De asemenea, este important să știi ce doresti sa obtii dintr-o anumită interacțiune, astfel încât să poti personaliza mesajul în consecință.

2. Cunoaște-ți publicul.
Cea mai bună comunicare se datorează înțelegerii publicului. Cunoscând motivațiile publicului, stilurile preferate de comunicare, stilurile de învățare etc. iti va permite sa adaptezi mesajul și să crești șansele unei comunicări eficiente. Realizarea unei conexiuni personale facilitează empatia, pune oamenii la dispoziție și construiește încredere. (Doar un mic advertisment: pentru a fi eficient, legăturile personale trebuie să fie autentice, nu exploatatoare.)

3. Fii direct, specific și clar.
Comunicarea clară crește probabilitatea ca oamenii să înțeleagă și să ia măsuri cu privire la ceea ce ceri de la ei. Este mai bine să explici ceva mai mult decât să lasi loc pentru neînțelegeri. Este util să iti pregatesti gândurile în avans pentru a include toate detaliile relevante. Nu încheia o conversație până când nu esti sigur că cealaltă persoană înțelege obiectivele tale și cum să le atingi. Trimite aceste instrucțiuni într-o manieră prietenoasă, deschisă, astfel încât cealaltă persoană să știe că te poate aborda cu întrebări ulterioare.

4. Acorda atenție comunicării nonverbale.
O mulțime de cercetări sugerează că, comunicarea nonverbală este la fel de importantă ca și ceea ce spune o persoană – poate chiar mai mult. Expresiile faciale, gesturile mâinilor, postura și contactul cu ochii joacă un rol major în afirmarea sau subminarea mesajului.

5. Ascultă mai mult decât vorbești.
Una dintre cele mai bune modalități de a încuraja comunicarea deschisă și onestă în cadrul unui grup este de a modela ascultarea activă. Când cineva iti vorbește, ascultă cu adevărat ceea ce spune. Adreseaza intrebari pentru a demonstra că aceasta persoana iti acorda atenție și pentru a te asigura că nu există erori de comunicare. Păstreaza o minte deschisă și concentreaza-te asupra răspunsului. Această practică creează relații și înțelegere între părțile care comunică.

6. Fii pozitiv și respectuos.
Prioritizarea unei comunicări transparente, corecte și respectuoase în cadrul unui grup este una dintre cele mai bune strategii pentru cultivarea loialității și creșterea performanței echipei. Nu vă mențineți statutul asupra altor persoane sau nu folosiți constrângerile sau teama ca motivatori. În schimb, concentrați-vă pe a aduce o atitudine cinstită, pozitivă și fără egal la fiecare situație care apare.

Fiecare dintre aceste abilități de comunicare reprezintă o practică continuă. Nu le vei stăpâni într-o zi sau chiar într-un an. În schimb, va trebui să te angajezi să practici aceste strategii pentru viață.

http://www.success.com/article/6-communication-skills-that-will-make-you-a-better-leader

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 − = 59