Cei mai mulți dintre noi am crescut auzind “Nu fi laș,” și ne-am internalizat la punctul în care ne simțim vinovați dacă nu terminăm o carte care ne-a plictisit de moarte. Părinții noștri nu au greşit în întregime spunându-ne că persistența este necesară pentru a avea succes, dar uneori să renunti este cel mai eficient lucru. Fie că este un proiect ratat, un loc de muncă ingrat, sau o relație blestemată, renunţarea poate fi o virtute.
După cum se dovedește, unii dintre noi sunt foarte buni la a ști când să renunțe, în timp ce altii reuşesc cu greu să se “dezlipească.” Un studiu realizat de Universitatea din Rochester a constatat că oamenii sunt motivați să isi “atingă obiectivele” sau să “evite obiectivele. “
Cei care cad in lagarul atingerii obiectivelor sunt motivaţi de provocări și nu pierd timpul încercând să rezolve problemele la care pur și simplu nu au o soluție fezabilă. Cu alte cuvinte, ei știu când să renunțe. Știind când să renunți este o abilitate care poate fi învățată.
Dacă ai tendința să rămâi blocat pe lucruri mult timp după ce este evident că ceea ce faci nu functioneaza, te poţi antrena să faci lucrurile mai bine. Iti trebuie doar practica sa stii cand sa renunti. Din fericire, viața oferă o mulțime de oportunități de a face acest lucru. Iată câteva lucruri la care ar trebui să renunți.
Renunţă să te îndoieşti de tine insuţi. Încrederea joacă un rol imens în succes. Hewlett-Packard a efectuat un studiu interesant prin care a analizat procesul prin care oamenii au aplicat la promoțiile companiei. Femeile, au aplicat doar atunci când au întâlnit 100% din criteriile locului de muncă dorit, în timp ce bărbații au aplicat atunci când au descoperit 60% din criteriile cerute. Cercetatorii au descoperit că barbatii sunt dispuși să încerce mai multe functii in comparatie cu femeile. Uneori, încrederea este tot ce trebuie pentru a ajunge la acest nivel următor.
Renunță să pui lucrurile în aşteptare. Schimbarea e grea. Auto-îmbunătățirea este grea. Să găseşti curajul să optezi pentru ceea ce vrei este greu. Atunci când lucrurile sunt complicate este întotdeauna mai ușor să le amâni abordarea pe mâine. Problema este că mâine nu vine niciodată. Spunând că vei face mâine este doar o scuză, și asta înseamnă fie că nu îţi doreşti cu adevărat să faci acest lucru, fie ca iti este frică de munca grea.
Renunţă să te gândeşti că nu ai de ales. Întotdeauna există oportunitatea de a alege. Sigur, uneori, trebuie să faci o alegere între două lucruri care par la fel de rele, dar cu toate acestea ai posibilitatea de a alege.
Renunță să faci același lucru şi să aștepti un rezultat diferit. Albert Einstein a spus că nebunie se numeşte să faci același lucru și aștepţi un rezultat diferit. În ciuda popularității sale, există o mulțime de oameni care par sa creadă că doi plus doi vor fi in cele din urmă egal cu cinci. Faptul este simplu: dacă păstrezi aceeași abordare, vei păstra aceleași rezultate, indiferent de cât de mult speri pentru un rezultat opus. Dacă îţi doreşti rezultate diferite, trebuie să schimbi modul de abordare, chiar și atunci când este dureros să faci acest lucru.
Renunță să te gandeşti că totul va funcţiona de la sine. Este tentant să crezi că totul se va rezolva în cele din urmă, dar adevărul este că trebuie să faci ceva în acest sens. Acest lucru are multe implicații.
Renunță la a spune “da”. Fiecare “da” pe care îl rostești este un compromis. Prin a spune “da” la un singur lucru, tu spui “nu” la altceva. A spune “da” să stai până târziu la locul de muncă, de exemplu, ar putea însemna să spui “nu” la sala de sport sau la timpului petrecut cu familia ta. A spune “nu” este într-adevăr o provocare majoră pentru mulți oameni.