Șase motive pentru care oamenii inteligenţi eșuează

Six-Reasons-Smart-People-Fail

Cele mai multe întreprinderi sunt conduse de oameni extrem de inteligenți, iar atunci când întreprinderile eşueaza, de obicei, se intampla din cauza greșelilor acestor lideri inteligenţi. Sunt mult prea multe exemple, dar unul care merita notat este Kodak, o companie care a inventat și apoi s-a focusat pe tehnologia pentru fotografia digitală, deoarece conducerii îi era teamă că ar perturba activitatea lor de bază (în cele din urmă au dat faliment).

Este ușor și chiar reconfortant să spunem ca acești lideri nu au fost atenţi, deoarece acest lucru întărește ideea că astfel de eșecuri nu se pot întâmpla datorita nouă. Dar adevărul este că acești lideri erau oameni inteligenți, cu recorduri suprem de impresionante. Deci ce s-a întâmplat?

Sydney Finkelstein, profesor la Tuck School of Business, a petrecut șase ani în căutarea unui răspuns la această întrebare. El si colegii sai au studiat 51 dintre cele mai notorii esecuri ale lumii de afaceri, au intervievat directori si oameni de toate nivelurile. Finkelstein a vrut să înțeleagă mecanismele interne ale fiecărei afaceri, sa exploreze mintea directorilor cheie, și sa afle ce i-au facut să ia decizii dezastruoase. Iată ce au avut in comun liderii din studiul Finkelsteins.

  1. Ei înșiși, și companiile lor se credeau de neegalat

Nu e nimic în neregulă în a avea țeluri mărețe sau un sentiment sănătos de mândrie, dar acești lideri au luat succesul ca atare. Ei au devenit atat de indragostiti de ideile lor, că aveau impresia ca ceilalti competitorii nu i-ar putea prinde din urmă, situația lor nu s-ar schimba, și nimeni nu i-ar putea intrece. Aceste așteptări nerealiste au produs eșecul inevitabil.

  1. Nu puteau spune unde s-au oprit și a început compania.

Liderii din studiul Finkelsteins au avut profiluri inalte si au fost obsedati de imaginea companiei. Ca rezultat, ei erau prea ocupați sa fie fața companiei, în loc să o conducă în mod eficient. Nu numai că acest lucru duce la stagnare, dar a generat, de asemenea, lipsa de onestitate și corupție. Un lider care vede o companie ca fiind a sa, este mult mai probabil să ascundă ceva care ar putea sa păteze acea imagine, fie ca este vorba de numere mici sau produse defecte.

  1. Se credeau a fi cei mai destepţi.

Mulți lideri inteligenți ştiu destul de bine cât de inteligenţi sunt. Identitățile lor devin atât de înfășurate în inteligența lor, că ei cred ca venind de la alții este inutilă. Ei iau decizii rapid și refuză să răspundă la întrebări atunci când există o neînțelegere. Cu toate că acest lucru se poate potrivi cu imaginea TV a unui lider puternic, luând o decizie în fracțiune de secundă, cu imprudența de multe ori duce la greșeli majore. Sansa de eșec este sporită atunci când nu vrei să știi ce cred alti oameni.

  1. Se inconjoarau de oameni care le acordau credit.

Unii lideri au devenit atât de obsedati de loialitate încât asteapta un sprijin lipsit de rațiune pentru fiecare decizie pe care o iau. Acest lucru înstrăinează angajați și vocile care de altfel ar putea ajuta ca afacerea sa functioneze.

5.Au ignorat semnele de avertizare.

Unii lideri sunt atât de fermecați de viziunile lor personale prin care ei sunt dispuși să conducă compania, incât ignora semnele de avertizare. Persistență este o mare calitate la un lider, dar nu în cazul în care aceasta înseamnă ignorarea faptelor.

  1. Ei s-au bazat prea mult pe ceea ce s-a întâmplat anterior.

Evaluarea succeselor și eșecurilor anterioare pot juta ca o afacere să prospere, dar trecutul nu ar trebui să fie forța motrice din spatele viitorului unei companii. Echipa Finkelsteins a constatat că mulți lideri au avut un moment eșuat în cariera lor și continuu au încercat să-l repete, chiar și atunci când strategiile anterioare nu mai aveau sens. Din acest motiv, liderii de succes se adaptează în mod constant la împrejurări.

http://www.talentsmart.com/articles/Six-Reasons-Smart-People-Fail-2147446642-p-1.html

One thought on “Șase motive pentru care oamenii inteligenţi eșuează

  1. Pingback: De ce isi dau demisia cei mai buni angajati, oamenii nu părăsesc locurile de muncă, ei părăsesc managerii | experiente in afaceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 + = 65