La locul de muncă sau în altă parte, majoritatea dintre noi a experimentat o relație care a devenit toxică la un moment dat. Intr-un nou studiu realizat de Universitatea Georgetown, 98% dintre oameni au raportat că s-au confruntat cu un comportament toxic la locul de muncă. Studiul a constatat că relațiile toxice au o influentă negativă asupra angajaților și a organizațiilor acestora în nouă moduri notabile:
– 80% şi-au pierdut timpul de lucru gandindu-se la incidente.
– 78% au spus că angajamentul lor față de organizație a scăzut.
– 66% au spus că performanța lor a scăzut.
– 63% şi-au pierdut timpul de lucru evitând contravenientul.
– 47% au scăzut în mod intenționat timpul petrecut la locul de muncă.
– 38% au scăzut în mod intenționat calitatea muncii lor.
– 25% au admis că au transmis frustrarea lor asupra clientilor.
– 12% au spus că au părăsit locul de muncă din cauza asta.
– 48% au scăzut în mod intenționat efortul depus la locul de muncă.
Următoarele sunt şase tipuri de realatii toxice care trebuie evitate:
Relațiile care sunt lipsite de iertare și încredere.
Este inevitabil sa nu faci greșeli la locul de muncă. Unii oameni devin atât de captivați pe greșelile altora incat ajung să creadă că ei nu fac greseli. Vei putea observa că acești oameni dețin a anumită ranchiună, le este teamă în mod constant că alți oameni vor să le facă rău. Dacă nu ești atent, acest lucru poate înăbuși mișcarea ascendentă a carierei prin eliminarea importantelor oportunități de creștere. Lucrul frustrant despre acest tip de relație este că ai nevoie de o greșeală pentru a pierde sute de “puncte de încredere”, şi de sute de acțiuni perfecte pentru a obține înapoi un punct de încredere.
Relațiile avantajoase doar pentru o singura persoană.
Relațiile ar trebui să fie reciproc avantajoase. La locul de muncă, acest lucru se aplică relațiilor cu persoanele care ţi se raportează, precum și cu oameni la care raportezi. Aceste relații devin toxice atunci când o persoană începe să ofere o cantitate disproporționată, sau o persoană care vrea doar să ia. Ar putea fi un managerul care trebuie să ghideze un angajat prin fiecare detaliu stresant, sau un coleg care se găsește că face toată treaba.
Relațiile care sunt idealiste.
Relațiile idealiste sunt acelea în care vom începe să acordăm oamenilor o consideratie prea mare. De exemplu, ai putea trece cu vederea o eroare care are nevoie de atenție, sau să faci un lucru care încalcă busola morală, deoarece presupui că partenerul tău se află în partea dreaptă. Această pierdere de limite este extrem de toxică pentru tine, iar tu ai puterea de a stabili relația bună.
Relațiile care sunt punitive.
Relațiile punitive sunt acelea în care o persoană o pedepsește pe cealaltă pentru un comportament care nu se aliniază direct cu așteptările lor. Chestiunea majoră a tipurilor punitive este că au instinctul de a pedepsi, fără o comunicare adecvată, feedback, și înțelegere. Această abordare creează un conflict si atrage sentimente negative.
Relațiile construite pe minciuni.
Oamenii care nu dau răspunsuri directe nu merită încredere. La urma urmei, dacă ei sunt dispuși să te mintă, cum poți vreodată depinde într-adevăr de ei? O relatie adevărată nu există fără incredere.
Cum să te protejezi de persoanele toxice.
Oameni toxici te înnebunesc, deoarece comportamentul lor este atât de irațional. Fără exagerare, comportamentul lor merge cu adevărat împotriva rațiunii. Capacitatea de a gestiona emotiile si a rămâne calm sub presiune are o legătură directă cu performanța. TalentSmart a efectuat cercetari pe mai mult de un milion de oameni, și a constatat că 90% dintre artiștii interpreți sau executanți de top sunt calificați în gestionarea emoțiilor lor în perioade de stres, în scopul de a rămâne calm și în control. Una dintre cele mai mari calităti ale lor este abilitatea de a identifica persoanele toxice și a le țină la distanță.