Sateliții cu propulsie electrică sunt la modă în spațiul cosmic. Ei au nevoie de o cantitate semnificativ mai redusă de combustibil, ceea ce poate duce la economii considerabile. Primul satelit de telecomunicații construit în Europa doboară în același timp un record.
O rachetă Ariane-5 a purtat în spațiu primul satelit de telecomunicații produs în Europa cu propulsie complet electrică. Racheta transportoare s-a ridicat în noaptea de vineri de la Baza Spațială Kourou din Guyana Franceză. Racheta europeană a depășit astfel recordul precedent de încărcare: electro-satelitul Eutelsat 172B, al doilea satelit de la bord ViaSat-2 și echipamentele necesare pentru plasarea lor pe orbită au cântărit împreună la lansare în total 10,865 tone. Ceea ce reprezintă o creștere a masei încărcate cu 130 kilograme față de recordul precedent din august 2016, anunță constructorul de rachete Airbus Safran Launchers.
Satelitul Eutelsat 172B cu o greutate de 3,5 tone a fost construit la Toulouse de Airbus Defence and Space. El folosește un sistem electric de propulsie astfel că după lansare el se poate plasa singur pe orbită și apoi poate efectua remedieri de poziție. Sistemele electrice de propulsie au nevoie de mult mai puțin combustibil decât clasicele sisteme chimice. Sateliții au astfel mai mult spațiu pentru sarcină utilă sau sunt mai ușori, ceea ce deschide drumul pentru rachete mai eficiente din punct de vedere al costurilor. Cu toate acestea, sistemele electrice au o forță mult mai redusă și au nevoie în consecință de un timp mai îndelungat pentru a ajunge pe orbita prevăzută, în cazul Eutelsat 172B vor fi necesare patru luni în loc de două săptămâni.
În timp ce în cazul sistemelor convenționale de propulsie două substanțe chimice reacționează între ele pentru a produce forță ascendentă, în cazul celor electrice un gaz nobil este ionizat – de regulă se utilizează Xenon. Cu ajutorul unui câmp electric el este apoi aruncat afară din duza de antrenare și se generează forță. Energia electrică necesară vine de la panourile solare, pe care sateliții de telecomunicații le utilizau oricum.
http://www.n-tv.de/wissen/Satellit-komplett-elektrisch-unterwegs-article19871536.html