Satelitii nu asculta de seful statului, de a decupla de la internet o tara intreaga, o incercare nereusita a lui Putin, saptamina trecuta

Sateliti-artificiali 

Saptmina trecuta, Rusia a facut experimente de mare amploare pentru a testa daca poate “decupla” reteaua sa de Internet de cea mondiala, a sustinut un important sef al unei companii din tara condusa de Vladimir Putin.

Incercarile Kremlinului au fost descrise ca fiind o pregatire pentru a bloca informatiile din exterior, in eventualitatea unei crize politice interne, informeaza The Telegraph.

Rusia ar fi incercat sa se decupleze de la WWW. Pregatiri pentru un blocaj in cazul unei crize politice interne? Andrei Semerikov, directorul general al companiei de telecomunicatii Er Telecom din Rusia, este cel care a facut aceste afirmatii.

Va declara Rusia razboi Internetului? Ce spune Vladimir Putin? El a spus ca Ministerul rus al Comunicatiilor si Roskomnadzor, autoritatea care supravegheaza domeniul online, au cerut marilor furnizori de Internet, in aceasta primavara, sa blocheze traficul provenit prin canalele de comunicatii internationale, folosind un sistem de control al traficului numit DPI.

Obiectivul experimentului a fost ca autoritatile sa vada daca Runet – asa cum mai este cunoscut Internetul rusesc – poate sa functioneze si fara legaturile cu restul mediului online.

Insa aceasta incercare a esuat lamentabil. Cu toate ca marii furnizori de servicii de telecomunicatii s-au supus cerintelor, companiile mai mici nu au tehnologia DPI, asa ca nu au putut sa blocheze canalele exterioare de comunicatii.

In schimb, acestea se folosesc de sateliti, metoda mai greu de manipulat dupa dorinta Kremlinului. Oficialii rusi au negat experimentul. Un purtator de cuvant al Roskomnadzor a spus ca “un astfel de test nu a avut loc”, potrivit The Telegraph, insa nu a vrut sa dea mai multe detalii.

Pe de alta parte, un alt reprezentant al Roskomnadzor a declarat presei ruse ca afirmatiile lui Semerikov au fost interpetate gresit. Rusia tot incearca si esueaza de fiecare data. Nu e pentru prima data cand astfel de informatii apar la suprafata.

Un experiment similar ar fi fost realizat si in luna iulie a anului trecut, cand agentiile de securitate rusesti, Ministerul Apararii si Ministerul de Interne au colaborat cu operatorii telecom pentru a testa daca un sistem propriu de Net, realizat doar din domenii web care se termina in. ru sau. рф, poate functiona dupa ce a fost “decuplat” de restul Internetului.

Rusia, deconectata de la reteaua globala de Internet? La acea vreme, presa occidentala a scris ca a fost un ordin direct al presedintelui Vladimir Putin.

Cum gandeste Putin?

“E doar unul dintre multele experimente, dar ne ofera o idee buna despre ce au in minte. Daca te uiti la doctrina serviciilor de informatii, e vorba de acelasi lucru: teama ca tarile occidentale folosesc Internetul drept un instrument pentru a-si propaga influenta in Rusia”, a spus expertul in securitate Andrei Soldatov.

Cum vor Rusia si China sa controleze Internetul. Si el sustine ca oficialii de la Kremlin se pregatesc pentru momentul in care se va isca o criza politica interna, caz in care ar vrea ca sursele externe de informatii sa nu mai fie disponibile populatiei.

Insa exista o veste buna: momentan, autoritatile nu sunt capabile sa faca asa ceva. Momentan.

 Sateliti-artificiali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 2 =