Saudiții plănuiesc renunțarea la petrol

AP-764013126901

După un deficit bugetar în valoare de miliarde, înregistrat anul trecut, Arabia Saudită este tot mai conștientă că are nevoie de reforme, pentru a face economia să depindă tot mai puțin de “aurul negru”. Această schimbare majoră ar trebui să se producă prin programul “Vision 2030”.

Șapte bilioane (mii de miliarde) de Riali ar trebui să fie valoarea fondului prințului saudit Mohammed bin Salman. Peste 1600 miliarde de euro. Suma este echivalentă cu produsul intern brut al Italiei, a treia cea mai mare economie din zona euro. Al doilea cel mai mare fond de stat din lume va contribui la redresare economică a Arabiei Saudite până în anul 2030. Banii nu au lipsit niciodată în această țară deșertică. Până anul trecut. Dintr-o dată, țara a înregistrat un deficit bugetar de aproximativ 87 miliarde de euro.

Prețurile reduse la petrol, care sunt reduse datorită faptului că tocmai ei au inundat piața cu petrol, ducând la o situație și mai accentuată de supraofertă, pun presiune pe economia Arabiei Saudite. Dar un program național ar trebui să facă țara să fie independentă de petrol. “Vision 2030” a fost botezat programul de reforme și resctructurări, de către bărbații din palatul prezidențial.

Economia va fi pusă astfel pe picioare de prințul moștenitor și fiu al regelui Salman. Anumite măsuri individuale din acest program sunt deja gata pentru a fi puse în aplicare, declară Oliver Oehms, directorul Camerei de Comerț Extern din Riad. Anii de glorie al monarhiei petroliere au trecut și acum este timpul pentru introducerea unor noi reforme, ceea ce reprezintă însă o mare provocare.

Arabii trebuie să economisească. Subvențiile pentru apă și benzină sunt deja reduse. Aceste măsuri aduc efecte imediate pentru persoanele fizice și companii. Sunt de așteptat reduceri suplimentare a ajutoarelor de stat. Situația politică se va dovedi mult mai dificilă decât în urmă cu zece ani, este de părere Oehms. Deficitul record din anul 2015 se va majora semnificativ în acest an. Putem să ne așteptăm ca acesta să atingă o valoare de câteva zeci de procente. Astfel că experții nu se îndoiesc de urgența planului prezentat în luna aprilie.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Saudis-planen-die-Abkehr-vom-Oel-article18446216.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 3