Saudiții se înțeleg cu Moscova

Acest acord ar putea face viața mai scumpă în Europa și ar putea chiar să alimenteze inflația. Un acord între Arabia Saudită și Rusia reprezintă o alianță între două dintre cele mai influente state producătoare de petrol, iar măsurile luate la comun vor asigura o creștere aproape sigură a prețurilor la petrol.

Țări producătoare de petrol și foarte bogate în zăcăminte, Arabia Saudită și Rusia au convenit o prelungire a limitărilor actuale a cantităților produse. Limitarea va fi prelungită de la mijlocul acestui până în martie anul viitor, spun miniștrii energiei ai ambelor țări, Chalid al-Falih și Alexander Novak, la începutul săptămânii unei conferințe de presă comune de la Beijing.
Organizația OPEC, dominată de Arabia Saudită și alți producători de petrol aflați sub conducerea Rusiei au convenit la sfârșitul anului trecut ca în prima jumătate a anului 2017 să reducă producția de petrol cu aproape 1,8 milioane de barili pe zi. Obiectivul explicat al acestei acțiuni concrete ca prețurile la petrol să crească din nou, pentru ca situația veniturilor către bugetele țărilor producătoare să se stabilizeze.

După o perioadă de vârf cu prețuri de 120 de dolari pe baril sau chiar mai mult, prețul petrolului din ultimii ani a scăzut puternic. De asemenea, situația finanțelor statale în numeroase state bogate în resurse s-a înrăutățit dramatic.

Timp de multă vreme măsurile de pe piețe au avut doar urmări limitate. Cotațiile pentru petrolul brut au crescut în primele luni ale anului curent, dar nu cu mult peste pragul de 50 de dolari pe baril. Arabia Saudită, stat membru al OPEC, se numără printre cele mai puternice state ale acestui cartel, datorită rezervelor sale enorme de petrol. Rusia, țară care deține de asemenea rezerve importante de petrol și gaze naturale, are un interes major în creșterea prețului la petrol, datorită faptului că este dependentă de exportul de resurse.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Saudis-einigen-sich-mit-Moskau-article19841114.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × = 48