Scad prețurile în Italia

img_0449
Vremurile se schimbă: pentru prima dată în peste 50 de ani Italia înregistrează o rată negativă a inflației. Ceea ce nu este deloc o veste bună.

În Italia prețurile au scăzut pentru prima dată în ultimii 57 de ani. În anul 2016 rata inflației s-a situat la -0,1% pe tot anul, după cum anunță Biroul Național de Statistică. Un motiv ar fi faptul că la începutul anului trecut furnizarea de energie s-a ieftinit semnificativ datorită scăderii masive a prețului la petrol. Inflația de bază, care exclude de cele mai multe ori prețurile fluctuante pentru energie și alimente, s-a situat la 0,5%.

La finalul anului scumpirile au recuperat semnificativ: inflația s-a ridicat în luna decembrie la 0,5% și astfel la cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani și jumătate.

Faptul că prețurile au scăzut în Italia, chiar și pe termen scurt, este de remarcat datorită faptului că în anii 1970-1980 inflația foarte ridicată era o problemă în Italia. Între anii 1973 și 1984 inflația se ridica la peste zece procente anual, în mod regulat. În anul 1980 ea a atins fix 21%, un nivel record.

În zona euro prețurile de consum au fost în luna decembrie a anului trecut cu 1,1% mai mari ca și în anul precedent. Nu este doar mai mare ca și rata inflației din noiembrie 2016, de 0,6%, ci este și cea mai ridicată rată a inflației din septembrie 2013.

Banca Central Europeană își propune pentru zona euro o creștere pe termen mediu a prețurilor de aproximativ doi la sută. Astfel instituția dorește să păstreze o distanță sigură față de pericolul deflaționist, deci scăderea pe termen lung a prețurilor. Motivul este faptul că prețurile în scădere afectează puternic cererea, iar pe termen lung poate declanșa crize economice și pierderea locurilor de muncă.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/In-Italien-sinken-die-Preise-article19474101.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 20