Scade cota șomajului în Spania

 


O evoluție încurajatoare în Spania: în sud-vestul zonei euro numărul oamenilor fără loc de muncă a scăzut drastic. Cota șomajului este mai redusă decât în anul 2008. Conflictul privind independența Cataloniei ar putea avea însă efecte serioase pentru țară.

În Spania numărul șomerilor se află la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. În trimestrul al treilea cota șomajului a scăzut la 16,4%, anunță Autoritatea Națională de Statistică de la Madrid. Astfel că, cota este mai redusă decât în trimestrul patru din 2008. În al doilea trimestru din 2017 cota șomajului s-a ridicat la 17,2%.

În ciuda conflictului catalan guvernul de la Madrid s-a arătat încrezător în viitor. De la faza de vârf a crizei datoriilor spaniole din 2013 șomajul din a patra cea mai mare putere economică a zonei euro a scăzut treptat. La începutul anului 2013 cota șomajului a atins o valoare record de 26,9%.

În ciuda dezvoltării pozitive înregistrate recent, situația de pe piața spaniolă a muncii a rămas tensionată în comparație cu restul Europei. În special printre tineri șomajul este foarte ridicat, la fel de mult ca și înainte. Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a declarat în cadrul unui discurs pentru o publicație economică, că este optimist. El estimează că în acest an creșterea economică va fi una ridicată, iar șomajul se va reduce semnificativ.

Economia Spaniei va crește cu peste trei procente în acest an, potrivit celor mai recente prognoze ale guvernului spaniol, iar numărul șomerilor se va reduce de asemenea semnificativ, spune de Guindos. El a declarat pentru presă că este peste așteptări. Dar aceste estimări nu sunt însă ceva sigur. După estimările guvernului de la Madrid creșterea economică continuă să depindă semnificativ de felul în care va evolua conflictul catalan.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Spaniens-Arbeitslosenquote-sinkt-article20103290.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

79 − = 74