Scăderea bruscă a preţurilor la energie trimite zona euro în deflaţie

_88501334_gettyimages-480352504

Prețurile de consum din zona euro au scăzut brusc în luna februarie până la minus 0,2%, exercitând o presiune asupra Băncii Centrale Europene. Alunecarea în deflație este o inversare bruscă de la creșterea revizuită in crestere de 0,3% înregistrată în luna ianuarie. Este prima scădere a inflației din luna septembrie, când aceasta a scăzut cu 0,1%, potrivit Eurostat.

Preturile la energie au condus declinul, cu o scădere a prețurilor de 8% în luna februarie, comparativ cu o scădere de 5,4%, în luna ianuarie.

Cifrele sumbre au năruit speranțele că eforturile BCE pentru a stimula prețurile au functionat. Acest lucru ridică şansele ca banca să anunte noi măsuri suplimentare de stimulare luna viitoare.

BCE a anunțat deja o reducere a ratei de depozit bancar, care rămâne în teritoriu negativ. Șeful BCE, Mario Draghi, a insistat la începutul acestei luni că politicile vor da roade.

Grupul celor 20 (G20), miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale au convenit sâmbătă să utilizeze “toate instrumentele de politică, monetare, fiscale și structurale – în mod individual și colectiv” pentru a reînnoi creșterea economică.

http://www.bbc.com/news/business-35686953

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 37 = 41