Scandal în Franța cu produsele lactate infectate cu salmonela

 

E mare scandal în Franţa, legat de produse ale firmei Lactalis, cea mai mare companie de lactate din lume, lider de piaţă şi în România.

Autorităţile sanitare franceze au decoperit noi cazuri de contaminare cu salmonella a bebeluşilor mai mici de 6 luni care au consumat lapte praf.

Aşa că sunt retrase de pe piaţă mai multe mărci, produse toate de Lactalis, inclusiv exportate în ţări din întreaga lume, printre care şi România.

Compania anunţă că a depistat sursa de contaminare: se afla pe lanţul de producţie, în luna mai, anul acesta, într-o uzină din localitatea franceză Craon.

În România, Lactalis a cumpărat brandurile de lactate La Dorna, Albalact şi Covalact.

Autoritățile franceze au interzis vânzarea și au cerut retragerea unor formule de lapte praf și produse alimentare pentru copii fabricate de gigantul francez Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella, a anunțat duminică Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Combaterea Fraudelor (DGCCRF), transmite Reuters.

Rechemarea vizează produsele exportate în Europa, Africa și Asia, inclusiv către România, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia și Peru.

Compania franceză Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării și i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor și să oprească vânzările și exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franței, din 15 februarie, a informat DGCCRF.

Anunțul vine după ce în 3 decembrie autoritățile franceze au retras trei formule de lapte praf pentru copii, după ce 20 de sugari, toți cu vârsta sub șase luni, au fost infectați cu bacteria salmonella.

Săptămâna aceasta au fost raportate cinci noi cazuri de infecție cu bacteria salmonella.

Purtătorul de cuvânt al Lactalis, Michel Nalet, a afirmat că produsele pot fi schimbate în farmacii sau supermarketuri și a dat asigurări că orice bacteria salmonella este distrusă dacă se fierbe laptele două minute.

Oficialii francezi au precizat că intoxicația cu salmonella are loc la trei zile după consumul de produse infectate. Simptomele sunt gastroenterită, însoțită de vărsături, diaree și — în majoritatea cazurilor — febră. Părinții ai căror copii au suferit astfel de simptome ar trebui să consulte un medic, a spus ministerul.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − 52 =