Scandalul “Dieselgate”: Emisiile de dioxid de carbon provenind de la vehiculele din Europa ar provoca 5.000 de decese pe an

Emisiile de dioxid de carbon provenite de la vehiculele diesel europene, ale căror teste au fost trucate de constructori pentru a le face să pară mai ecologice, ar putea fi responsabile de producerea a 5.000 de decese pe an în Europa din cauza poluării aerului, indică un studiu publicat luni și citat de AFP.

Aceste cifre sunt în concordanță cu evaluări anterioare ale numărului de decese cauzate de scandalul ”dieselgate” care a izbucnit atunci când Volkswagen a recunoscut în 2015 că a manipulat testele privind emisiile vehiculelor sale.

Numeroși alți producători au fost suspectați că ar face același lucru.

Un studiu publicat în luna mai în revista Nature a estimat că, în 2015, 38.000 de decese “premature” au fost cauzate în întreaga lume de emisiile de oxid de azot generate “în exces” față de cele prevăzute de testele efectuate în laborator.

Studiul publicat luni în revista Environmental Research Letters se concentrează pe situația din Europa (cele 28 de țări ale Uniunii Europene plus Norvegia și Elveția).

Cercetătorii din Norvegia, Austria, Suedia și Olanda au calculat că aproximativ 10.000 de decese pot fi atribuite în fiecare an în Europa poluării cu particule fine emise de vehiculele ușoare care funcționează cu motorină.

Aproape jumătate dintre ele (aproximativ 4.750) ar fi fost evitate dacă emisiile de oxizi de azot provenite de la aceste vehicule pe șosele ar fi fost aceleași cu cele observate în testele de laborator.

Volkswagen a recunoscut că a instalat în mașini dispozitive ilegale de reducere a emisiilor numai în timpul perioadei de testare.

Dacă autovehiculele diesel ar emite la fel de puține noxe ca cele care funcționează pe benzină, aproximativ 4.000 din aceste 5.000 de decese premature ar fi fost evitate, potrivit autorilor studiului.

Țările cu cele mai multe decese sunt Italia, Germania și Franța, “din cauza populației lor mari și a proporției ridicate a autovehiculelor diesel”, spun aceștia.

Numărul vehiculelor diesel a crescut rapid în Europa din anii 1990, comparativ cu vehiculele pe benzină, iar acum reprezintă aproape jumătate din flota de vehicule europene.

Mai mult de 100 de milioane de automobile diesel circulă în Europa, de două ori mai multe decât în restul lumii, notează autorii.

Motoarele diesel emit mai puțin dioxid de carbon, nociv pentru climă, decât cele pe benzină, dar cu mult mai mult oxid de azot.

Oxidul de azot, în special dioxidul de azot (NO2), este un gaz de eșapament care este dăunător pentru sistemul respirator. NO2 contribuie, de asemenea, la formarea de ozon, un alt poluant, în zilele caniculare și însorite.

Mai multe teste de emisii au intrat în vigoare în septembrie în Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 × 1 =