Scandalul Petrobras implică politicieni de top

art_47.1_1

Scandalul Petrobras implică politicieni de top

Curtea Supremă a Braziliei a aprobat investigarea a zeci de politicieni pentru presupusa implicare într-un sistem recul la compania petrolieră de stat Petrobras. Anchetatorii susțin că firmele private au plătit funcționari corupți, în scopul de a obține contracte profitabile cu Petrobras.

Printre cele 54 de persoane acuzate de luare de mită se numără un fost președinte și președinții ambelor camere ale Congresului. Majoritatea politicienilor care fac obiectul anchetei aparțin coaliției de guvernământ.

Cu toate acestea, președintele Dilma Rousseff a fost complet eliminată din anchetă, deşi a prezidat consiliul Petrobras timp de șapte ani, perioadă în care se presupune că au avut loc cele mai multe fapte de corupţie. Procurorul general al Braziliei, Rodrigo Janot a acuzat mulți politicieni de rang înalt de luare de mită. Lista include președintele Senatului Renan Calheiros, președintele Camerei Deputaților Eduardo Cunha, fostul ministru de energie Edison Lobao și fostul președinte Fernando Collor de Mello.

Scandalul a însemnat pentru Petrobras, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, o devalorizare pe piață. Analistii spun că Petrobras nu a fost încă în măsură să spună exact câți bani a pierdut din cauza corupției, nimeni nu știe sigur câte dintre activele sale sunt într-adevăr meritate.

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-31775677

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + = 16