Schäuble avertizează cu ieșirea din zona euro

59826338

Guvernul grec înjunghie practic de la spate creditorii internaționali efectuând o plată specială în valoare totală de milioane de euro, pentru pensionari. Această decizie nu corespunde deloc cerințelor cerditorilor, spune Ministrul German de Finanțe, Wolfgang Schäuble. El se teme de consecințe pe termen lung.

Ministrul Federal de Finanțe din Germania, Wolfgang Schäuble, a avertizat, printre altele, cu privire la o posibilă destrămare a Uniunii Monetare Europene. Dacă nimeni nu respectă regulile, atunci zona euro se va destrăma, spune el pentru publicația Zeit.

Declarația lui Schäuble se referă mai ales la controversata plată specială efectuată recent de guvernul elen către pensionarii din țară. S-au cerut avize Comisiei Europene, Fondului Monetar Internațional, Băncii Central Europeane și Fondului de Salvare ESM, pentru a determina dacă această măsură corespunde obligațiilor pe care Grecia trebuie să le îndeplinească, iar răspunsul a fost unanim negativ.

Parlamentul elen a aprobat recent un plan al premierului Alexis Tsipras, prin care pensionarii să fie recompensați cu prime reduse înaintea sărbătorilor de iarnă, dar toate aceste prime însumează 617 milioane de euro. Tsipras a atras astfel criticile creditorilor internaționali, care scăpat țara de faliment de ani de zile. Partenerii europeni critică faptul că aceste plăți speciale nu au fost convenite împreună cu ei. Fondul de Salvare European, ESM, a blocat procedurile pentru primele tăieri de datorii convenite.

La o vizită la Berlin, Tsipras a declarat că este în favoarea acestor plăți. După întoarcerea la rate de creștere pozitive, rănile provocate de criză ar trebui tratate, spune acesta după o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel. Banii trebuie să îi ajute în special pe aceia care asunt victime ale măsurilor de economisire, în numele Europei unite și în numele stabilității monedei euro.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Schaeuble-warnt-vor-dem-Euro-Aus-article19374676.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 3 = 12