Ministrul german de finanțe recomandă într-o declarație de presă ca actuala politică monetară de la nivel european să fie abolită pe termen lung. Dar majoritatea experților cred că acest lucru nu se va întâmpla.
Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schäuble, consideră că dobânzile mici din spațiul euro sunt dăunătoare. Pe termen lung urmările dobânzilor reduse sau dobânzilor nule sunt dăunătoare economiei, ca de exemplu pentru sistemul de pensii, este de părere ministrul federal de finanțe din Germania, într-o declarație pentru Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung. O astfel de politică monetară poate fi susținută doar prin reforme structurale și mai multe investiții, mai adugă acesta.
Într-un sondaj al FAS efectuat între oameni politici și economiști renumiți, nici unul dintre aceștia nu este de părere că faza dobânzilor reduse se poate încheia curând. Sahra Wagenknecht, liderul facțiunii de stânga, crede că această fază a politicii monetare lejere va mai dura. Continuând aceeași politică, nu se întrevede o normalizare a nivelurilor dobânzilor în următorul deceniu.
Hans-Werner Sinn, președinte de ani de zile al Institutului Ifo din München, a declarat că dobânzile reduse ne vor mai însoți multă vreme, iar Banca Central Europeană va permite acest lucru. Reducerile de dobânzi vor putea avea doar efecte temporare de susținere a cererii, care se vor atenua rapid și apoi vor atrage după sine alte reduceri de dobânzi, este de părere Sinn. Este ca și în cazul consumului de droguri.
Expertul economic Peter Bofinger a spus pentru ziar că a estimat că faza dobânzilor reduse se va mai extinde pe o perioadă de alți cinci ani. Economistul Martin Hellwig, director al Institutului Max-Planck, a subliniat că faza dobânzilor reduse se poate păstra pentru încă câțiva ani buni, în Japonia o astfel de fază a început acum peste 20 de ani.