“Schiaparelli”ar fi explodat dar misiunea de pe Marte nu este în pericol

647346ad14577ecac7261d1f2cacaf25

Planeta Marte promovează explorarea spațială mai mult ca nici un alt corp ceresc. Accidentul sondei marțiene “Schiaparelli” nu schimbă cu nimic intențiile sau părerile oamenilor de știință. Cum va continua proiectul ExoMars, demarat de Europa împreună cu Rusia?

Sonda marțiană “Schiaparelli” nu a rezistat coborârii pe planeta Marte, dar în ciuda acestui accident experții ruși în zbor spațial estimează că proiectul ruso-european de cercetare ExoMars poate continua. Proiectul este deja în desfășurare, iar specialiștii își vor consolida eforturile pentru a îmbunătăți anumite faze ale amartizării, spune Ivan Moiseev de la Institutul pentru Zbor Spațial din Moscova.

“Schiaparelli” ar fi explodat miercuri la coborârea sa pe planeta Marte, spun analizele experților de la Agenția Spațială Europeană. Astfel trenul de aterizare ar fi coborât cu doar câteva secunde întârziere față de plan. Ar fi trebuit să fie prima coborâre comună a ESA și a partenerului rus Roskosmos pe planeta roșie.

Prin proiectul ExoMars în valoare de miliarde de euro Europa și Rusia caută urme de viață pe planeta Marte. În anul 2020 vor trimite un vehicul pe planeta vecină. Este de la sine înțeles că vor exista corecturi, spune Alexander Selesniakov de la Academia Rusă pentru Zbor Spațial. Datele pe care “Schiaparelli” le-a adunat înainte de prăbușire vor fi prelucrate pentru a doua fază a proiectului ExoMars.

http://www.n-tv.de/wissen/Mars-Mission-nicht-in-Gefahr-article18920306.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 − = 17