Schimbarea climatică ameninţă 28 de castele şi biserici din Scoţia

Consecinţele schimbărilor climatice constituie “un risc foarte ridicat” pentru prezervarea a 28 de castele importante şi biserici din Scoţia, potrivit unui raport al Institutului de Conservare a Patrimoniului Scoţian (Historic Environment Scotland, HES), relatează EFE.

Experţii HES au evaluat peste 350 clădiri publice şi au plasat 160 de edificii în categoria “risc înalt”. Acestea sunt ameninţate de inundaţii şi eroziune, fiind apropiate de mare, sau au probleme din cauza instabilităţii fundaţiei.

Potrivit raportului, multe dintre aceste construcţii sunt analizate, printre care se numără şi mori de vânt sau fortificaţii de coastă amplasate în locuri care sunt susceptibile să fie afectate de condiţii meteorologice care accelerează procesul de degradare.

La aceasta se adaugă creşterea temperaturilor, a precipitaţiilor şi a nivelului mării care, potrivit HES, afectează deja clădiri istorice din Scoţia.

Este cazul fortăreţei Fort George, care datează din secolul al XVIII-lea şi care, prin poziţia sa strategică în apropiere de Inverness (pe coasta de nord a Scoţiei), este supusă unui risc mare de eroziune.

Potrivit HES, datele vor fi utilizate pentru a prioritiza investiţiile în programele de conservare care să pună accentul pe reducerea efectelor schimbărilor climatice asupra clădirilor afectate.

Raportul intervine după anunţarea unui pachet de 6,6 milioane de lire (7,4 milioane de euro/9 milioane de dolari) care va fi folosit pentru impulsionarea lucrărilor de conservare şi restaurare a instalaţiilor pentru vizitatori în toate siturile istorice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 + = 98