Valul de căldură din Marea Tasmaniei din ultima vară australă, care a durat 251 de zile și a dus la creșterea temperaturii apei cu aproape 3 grade, a fost provocat “aproape sigur” de schimbarea climatică, potrivit unui studiu australian publicat luni.
Încălzirea a afectat o amplă zonă din mare, având de șapte ori suprafața insulei Tasmania, potrivit studiului realizat de experți de la mai multe universități și centre de cercetare australiene, relatează luni EFE.
Temperatura apei a urcat cu 2,9 grade peste cea medie în această perioadă a anului și a provocat o scădere a productivității fermelor de somon și o creștere a mortalității stridiilor și altor scoici, precum și invazia unor specii străine.
Coordonatorul studiului, Eric Oliver, a declarat că valul de căldură marină a fost cel mai lung și mai intens înregistrat vreodată în marea Tasmaniei de la începerea măsurătorilor și a considerat ca responsabilă încălzirea globală provocată de oameni.
Studiul s-a concentrat pe zona de costă din estul Tasmaniei, unul din punctele insulei în care se remarcă cel mai mult această încălzire, cu o creștere a temperaturii apei de patru grade peste media regională.
Concluzia studiului este că valul de căldură a fost provocat de o creștere a temperaturii curentului Australian de Est care în ultimele decenii s-a intensificat și s-a extins spre sud.
Potrivit lui Neil Holbrook, coautor al studiului publicat în revista Nature Communications, cazul mării Tasmaniei nu este izolat iar frecvența episoadelor extreme de căldură va crește la nivel global.