Schimbările climatice conduc fermierii către asiguratori

În 2015 a fost secetă, 2016 multă ploaie, 2017 îngheț. Mulți fermieri au avut ghinion în ultimii ani cu condițiile meteo. Tot mai mulți vor astfel să își asigure pomii fructiferi sau vițele de vie. Dar așa ceva nu este posibil.

Minus opt grade a arătat termometrul la finalul lunii aprilie. În plantațiile de fructe merii stau în toată splendoarea iar cireșii au format deja mici fructe. Apoi înghețul a produs pagube mari aproape peste tot în Germania. La toate tipurile de culturi mugurii și florile au înghețat și au căzut pe pământ. Unii agricultori au pierdut mare parte din recoltă. Iar consecința fatală este faptul că majoritatea nu sunt asigurați împotriva înghețurilor târzii, pentru că, cu excepția culturilor de căpșuni, nu există în prezent nici o modalitate de a încheia în Germania o poliță de asigurare împotriva unor astfel de fenomene meteo.

Primele care ar trebui plătite pentru așa ceva nu sunt posibile din punct de vedere economic, spune Norbert Schäfer de la Asociația Profesională Obstbau, care este de asemenea referent pentru asigurări agricole. Mulți fermieri investesc din acest motiv în protecție împotriva înghețului, dispozitive de încălzire, precum lumânări cu parafină, elicoptere sau turbine eoliene, care să amestece aerul rece cu straturile mai calde. Cultivatorii de viță de vie, cu toate acestea, pot să își asigure culturile de câțiva ani încoace. Dar disponibilitatea spre astfel de servicii este redusă, spune Heinzbert Hurtmanns, expert în culturi viticole de la Societate de Asigurări Meteo. Printre întreprinderile mari circa 70-80% dintre ele sunt asigurate împotriva grindinei, dar numai o mică parte împotriva înghețului. Grindina poate fi o amenințare existențială, pentru că poate distruge toată cultura, însă vinificatorii nu se tem la fel de mult de fenomenul de îngheț pentru că ei consideră că astfel de fenomene se produc doar în regiuni înalte.

Dar în acest an lucrurile au stat diferit. Frigul a venit atât de brusc și s-a instalat atât de rapid în timpul nopții, încât toată vița de vie a fost afectată, nu doar porțiuni din plantă. Fermierul Rainer Porsche din localitatea Badenheim, Hessen, a declarat că el repartizat 38 de hectare pe raza a opt municipalități. În ciuda acestui fapt în acest an au existat peste tot cazuri de recolte distruse, în unele locuri mai grav, în altele mai puțin. În unele locuri pagubele se ridică la 95% din recoltă, în alte locuri 55-60%.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Klimawandel-treibt-Landwirte-zu-Versicherern-article19962970.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 3 = 21