Schimbările climatice pot accentua turbulențele din traficul aerian

Ele apar rareori, dar sunt extrem de neplăcute pentru pasageri: turbulențele care aruncă bagajele prin cabină în timpul zborului pot duce adesea la rănirea pasagerilor. Anul 2016 a prezentat un total de 18 astfel de incidente violente. Pe viitor numărul și frecvența lor va crește, avertizează un cercetător.

Schimbările climatice vor face zborurile aeriene mai neliniștite. Turbulențele violente ar putea să își dubleze frecvența până la mijlocul acestui secol. La acest rezultat a ajuns Paul Williams de la Universitatea Reading din Marea Britanie, după ce a aplicat diferite modele de calcul. Cu ajutorul tehnologiei avansate din avioanele moderne nu a existat o creștere a numărului de persoane rănite sau decedate ca urmare a turbulențelor, mai adaugă acesta în articolul prezentat în revista de specialitate – “Advances in Atmospheric Sciences”.

Pentru majoritatea pasagerilor turbulențele ușoare nu mai sunt un motiv de panică, dar pentru cei cu predispoziție spre afecțiuni nervoase aceste incidente pot fi traumatizate, explică Williams. Turbulențele violente pot conduce la rănirea serioasă a pasagerilor și însoțitorilor de zbor, chiar și la prăbușirea avionului în cazuri extreme. Dacă un avion este scuturat serios, atunci se măresc și costurile cu reparații și întreținere. O estimare efectuată în anul 2014 prezintă costurile anuale ocazionate de turbulențe la circa 200 de milioane de euro doar în cazul companiilor aeriene americane.

Williams a utilizat 21 de modele climatice diferite pentru a calcula efectele unui aer cu conținut ridicat de dioxid de carbon asupra condițiilor atmosferice de la o altitudine de circa doisprezce kilometri. În calcule au fost utilizate date cu observații efectuate în regiunea Atlanticului de Nord între 50 și 75 de grade latitudine nordică și între 10 și 60 de grade longitudine vestică. Cercetătorii au justificat selecția regiunii geografice prin faptul că aici se află cele mai circulate rute aeriene și de asemenea aici se petrec cele mai multe turbulențe atmosferice raportate.

http://www.n-tv.de/wissen/Klimawandel-kann-Turbulenzen-verstaerken-article19785867.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 18