Sclavia modernă din fermele siciliene. Majoritatea zilierilor români acceptă munca la negru şi locuiesc în câmp, în barăci improvizate

În fermele din sudul Italiei sunt români care muncesc în condiţii greu de imaginat. O fac pentru vreo 20 de euro pe zi deşi, conform legilor din peninsulă, ar trebui să primească 52 de euro pe zi. Acesta este însă unul dintre abuzurile pe care le îndură. Rareori le ajunge cuţitul la os şi se plâng organizaţiilor umanitare. Ministerul român de Externe precizează că, până acum, la Consulatul din Vatania nu a fost primită nicio plângere.

Sărăcia de acasă i-a adus pe cei mai mulţi în fermele din Sicilia. Locuiesc în câmp, în nişte barăci improvizate, unde nu au de nici unele.

Şi nu sunt puţini. Peste 53 de mii. Din datele statistice ale ministrului Muncii de la Bucureşti reiese că 90 la sută au acceptat anul acesta munca la negru în agricultură.

Şi pentru bani românii, majoritatea needucaţi, ajung să lucreze în fermele italienilor la negru. Sunt câteva mii care nu au un contract de muncă. De aici şi abuzurile la care sunt supuşi.

Ca este aşa ne-o confirmă o româncă din Ragusa. Jurnaliştii Ştirilor TVR au vorbit cu ea la telefon dar, din motive lesne de înţeles, nu a vrut nici măcar să i se audă glasul.

Într-un articol apărut în presa britanică se vorbeşte despre abuzurile, inclusiv hărţuirile sexuale la care sunt supuse muncitoarele din România.

Purtătorul de cuvânt al primăriei din Ragusa, care este la curent cu situaţia românilor din fermele siciliene, a declarat în exclusivitate pentru TVR că acestea sunt cazuri izolate.

Purtător de cuvânt al primăriei din Ragusa, Andrea Sessa: „A fost un caz când o femeie a acceptat să rămână însărcinată cu proprietarul pentru a nu-şi pierde locul de muncă. Au fost denunţuri, o anchetă, dar s-a dovedit că cei doi au consimţit actul”.

Autorităţile române ştiu care este situaţia şi, de altfel, lucrează îndeaproape cu organizaţiile neguvernamentale, iar zonele vizate sunt Campania, Calabria, Sicilia, Puglia, Basilicata, zone cu un potenţial de risc ridicat în ceea ce priveşte respectarea drepturilor lucrătorilor în sectorul agricol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 8 = 56