Sclavia modernă și traficul de persoane, mult mai răspândite în Marea Britanie decât se credea, potrivit autorităților

Sclavia modernă și traficul de persoane sunt fenomene mult mai răspândite în Marea Britanie decât se considera până acum, în condițiile în care bandele internaționale au înțeles că pot face profituri semnificative de pe urma lor, a anunțat joi Agenția națională de luptă împotriva crimei organizate (National Crime Agency, NCA), transmite Reuters.

Potrivit NCA, poliția a întreprins 300 de operațiuni în legătură cu munca forțată, exploatarea sexuală și sclavia domestică, probleme care afectează fiecare oraș mare din țară.

”Am fost șocați de amploare. Este o problemă din ce în ce mai mare. Suntem în 2017, așa ceva nu este acceptabil în nicio modalitate sau formă”, a declarat Will Kerr, ofițerul NCA responsabil cu combaterea acestui tip de infracționalitate.

Estimări anterioare indicau existența a până la 13.000 de victime în Marea Britanie, însă oficialul NCA avertizează că acesta este doar vârful aisbergului. Doar în cursul unor operațiuni desfășurate de poliție în mai și iunie au fost operate 111 arestări și identificate 130 posibile victime, a menționat el.

Potrivit lui Kerr, acest tip de infracțiune devine tot mai atractiv pentru bande, care pot obține până la 600 de lire sterline pe zi de pe urma fiecărei femei exploatate prin prostituție. O bandă de români câștiga 5 milioane de euro lunar din traficarea de femei în scop de prostituție, a exemplificat oficialul.

Se estimează că, per total, 46 de milioane de victime au adus grupărilor de crimă organizată 500 de miliarde de dolari.

NCA subliniază că există o legătură certă cu criza migranților în Europa, care a creat un bazin mai numeros de persoane ce pot fi exploatate.

În Marea Britanie au fost identificate anul trecut victime din 109 țări, însă cele mai multe proveneau — la fel ca bandele de traficanți — din Europa de Est, Vietnam și Nigeria. Al treilea mare grup de victime l-au constituit totuși cetățeni britanici, a precizat Will Kerr.

El a citat și cazul unei fetițe de etnie romă în vârstă de 12 ani care fusese traficată pentru sclavie domestică la o familie din Marea Britanie.

Această țară a adoptat în 2015 o lege împotriva sclaviei, ce prevede închisoare pe viață pentru traficanți și obligă companiile să facă public modul în care se asigură că în lanțul lor de furnizori nu se folosește sclavia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =