Scoția și Brexit

2d65888e09900d5f8d190ca0175868d8

După votul Brexit scoțienii se tem pentru sănătatea economiei lor. Într-o scrisoare deschisă guvernul britanic prezintă un plan de acțiune de după Brexit. Iar concluzia este că Scoția trebuie să rămână parte a pieței unice europene, chiar și fără restul Regatului Unit.

Scoția vrea ca după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să facă parte în continuare din piața comună europeană. Aceștia sunt deciși să păstreze poziția actuală a Scoției pe piața europeană, explică premierul scoțian, Nicola Sturgeon, într-o declarație față de această scrisoare deschisă.

În documentul prezentat recent experții UE au descris diferite variante pe care guvernul Scoției le are la dispoziție după Brexit. În special Sturgeon militează pentru o păstrare a Marii Britanii ca membru a pieței unice europene. Estimările arată că o astfel de procedură ar fi posibilă și din punct de vedere democratic. În cele din urmă referendumul a validat o retragere a țării din UE și nu neapărat de pe piața unică, spune doamna premier.

Premierul britanic, Theresa May, vede lucrurile puțin altfel. Ea proclamă implementarea unui Brexit total, care promite însă să ia în considerare și poziția Scoției față de procedură. În același timp ea avertizează că un acord special este nerealist pentru scoțieni. Dacă Regatul Unit se desparte ca și țară de piața unică europeană, atunci acest lucru este valabil și pentru Scoția.

http://www.n-tv.de/politik/Schottland-besteht-auf-weichem-Brexit-article19377626.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + = 21