SE INCINGE SCANDALUL UE RUSIA PE SEAMA CONDUCTEI SOUTH STREAM

_75401047_75401042

Scandal mare între UE şi Moscova pentru conducta de gaz din South Stream
Rusia a acuzat Uniunea Europeană că a impus sancţiuni economice “înjositoare” ca urmare a deciziei Bulgariei să oprească construcția unei conducte de gaz. Conducta South Stream, finanțată de gigantul  Gazprom, ar transporta gaze în Europa de Vest prin Balcani, evitând astfel Ucraina. Dar Comisia Europeană este de părere că această conducta încalcă normele UE în materie de concurență și a cerut Bulgariei să suspende activitatea. Prim-ministrul al Serbiei a negat că țara sa a oprit, de asemenea, lucrările de construcție. Rapoartele de duminica au citat miniștri sârbi spunand ca lucrarea va rămîne suspendată până când UE, Rusia și Bulgaria îşi vor rezolva disputa.

Serbia este în discuții cu UE cu privire la aderarea la Uniune. Bulgaria este deja un stat membru al UE. Lucrări la conducta South Stream în Bulgaria au început în octombrie 2013. Acesta este destinată să livreze gaz rusesc spre Europa de Sud, fără a trece prin Ucraina și în cazul în care va fi construită, acesta va livra 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.
Proiectul a fost inițiat pe fondul dezacordurilor dintre Gazprom, Ucraina și Belarus referitor la prețul gazelor din Rusia, ceea ce a condus la tăierea aprovizionarii cu gaz a unor părți ale Europei, fiind nevoie de o consstrangere în plus în urma revoltelor din Ucraina.
Dar Comisia Europeană declară că Bulgaria ar încălca legile UE privind achizițiile publice prin alegerea ofertanților locali și din Rusia pentru partea acesteia de conductă, iar la inceputul acestei luni, a cerut Bulgariei să înceteze lucrul.
Ministrul bulgar al Energiei Dragomir Stoynev, a declarat duminică că proiectul a ramas “ireversibil și de importantă pentru Europa si Bulgaria”, și este sigur că se va găsi soluție.

http://www.bbc.com/news/world-europe-27767345

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 − 38 =