La trecerea în noul mileniu lupii începeau să treacă din Polonia în Germania. Acum însă animalele se simt ca acasă în multe landuri federale. Experții sunt conștienți de atitudinea populației și avertizează însă cu privire la temerile nefondate ale acesteia.
La fix o jumătate de an după dezbaterea privind “lupul problematic”, urletul lupilor se aude din nou. Cazul animalului problematic din landul Niedersachsen, numit Kurti, a lezat masiv imaginea oamenilor față de acest animal, spune președintele Biroului Federal pentru Protecția Mediului (BfN), profesoara Beate Jessel.
Dacă privim la datele actuale, există o creștere puternică a populației din Germania, subliniază Jessel, care a subliniat că până în prezent nu există nici un fel de indicii al unui comportament ieșit din comun. Pe viitor autoritățile din Germania vor fi ajutate de un nou concept în evaluarea comportamentului lupilor.
Kurti a fost împușcat în luna aprilie, după ce s-a apropiat de mai multe ori de oameni. El a fost cel mai probabil hrănit deseori de către oameni și de aceea s-a obișnuit să aibe încredere în ei, spune Jessel.
În Germania trăiesc tot mai mulți lupi, arată datele de la BfN și de la Oficiul de Documentare și Consultanță al Asociației de Protejare a Lupilor (DBBW). Există indicii că populația totală se ridică la 46 de exemplare în haită, 15 perechi și 4 exemplare singuratice. Asta corespunde unei populații de totale de până la 130 de lupi adulți. Creșterea este peste așteptări, pentru că anul trecut populație se ridica la doar 110 exemplare în total.
Exemplarele tinere nu joacă nici un fel de rol în statistici, pentru că în majoritatea cazurilor nu supraviețuiesc. În final Jessel a vorbit despre “o poveste de succes în protejarea naturii”. Totuși experții cunosc că populația și proprietarii de ferme se tem de lupi. Pentru animalele ucise de lupi în anul 2015 s-au oferit compensații în valoare totală de 108.000 de euro, spun cei de la BfN. Cetățenii au zărit ocazional lupi și în localități sau pe drumurile regiunilor locuite.
Animalele parcurg distanțe mari iar ocazional se întâmplă să se intersecteze cu drumuri bătute de oameni, subliniază Ilka Reinhardt, angajată la proiectul DBBW de la înființarea sa în anul 2016. Lupii nu se pot face pur și simplu nevăzuți. Nu este ceva problematic dacă un lup nu se sperie imediat de o mașină aflată la 50 de metri depărtare, spune experta. Oamenii din mașini nu sunt recunoscuți de lupi. Sunt considerate incidente serioase dacă lupul se apropie la mai puțin de 30 de metri de pietoni. Orice fel de rapoarte privind întâlniri cu lupii sunt tratate foarte serios de autoritățile germane.
http://www.n-tv.de/wissen/Woelfe-breiten-sich-in-Deutschland-aus-article18713126.html