Se reaprinde discuția despre lupi

De la trecerea în noul mileniu lupii au început să cucerească din nou ținuturi din Germania. Nimeni însă nu se bucură de înmulțirea lor rapidă. Fiecare al zecelea lup este omorât în mod ilegal. Activiștii pentru protecția naturii și oamenii de știință se luptă în consecință pentru acceptarea lor ca prădător protejat.

Ori de câte ori Claudia Szentiks își ia cizmele de cauciuc și masca de protecție înseamna că a mai murit un lup. Pe masa sa de autopsie de la Institutul Leibniz pentru Cercetare Zoologică și a Faunei Sălbatice (IZW) de la Berlin sosesc încă din 2012 toți lupii care sunt găsiți morți în Germania. 24 de animale au fost ucise de la începutul acestui an. Patologul deschide corpul animalelor, preia mostre de organe și analizează asemenea unui detectiv pentru a descoperi care a fost cauza morții. În funcție de starea cadavrului, are până la șapte ore de studiu cu bisturiu și microscop.

Majoritatea lupilor pe care Szentiks îi cercetează au decedat în urma incidentelor petrecute în traficul feroviar sau rutier. Lupii pot acoperi în incursiunile lor un teritoriu de circa 250 de kilometri pătrați. Alții au fost răniți în lupta cu alți câini sau sunt grav bolnavi. Pentru fiecare al zecelea lup Szentiks trebuie să noteze o cauză a morții, iar una dintre cauze este extrem de des întâlnită: uciderea ilegală. Cel mai frecvent animalele mor de plăgi cauzate prin împușcare, trei animale au fost chiar și decapitate. Aceste cazuri arată din păcate că lipsește foarte mult toleranța oamenilor, spune patologul. Este de neînțeles pentru acesta de ce cineva ar ucide un animal protejat în mod intenționat.

Opinia publică s-a exprimat critic și vehement de cele mai multe ori, încă de când lupul a reînceput să repopuleze anumite regiuni din Germania. În timp ce activiștii pentru protecția diversității naturale sunt încântați de înmulțirea extrem de rapidă a lor, mulți fermieri și rezidenți sunt îngrijorați de tendință. Lupul s-a răspândit în Germania din zonele de graniță cu Polonia. Subiectul dă dureri de cap în special în landurile Sachsen și Brandeburg.

http://www.n-tv.de/wissen/Diskussion-ueber-Woelfe-erhitzt-sich-article19816522.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 − = 24