Legea care reglementeaza statutul Persoanelor Fizice Autorizate (PFA) si a Intreprinderilor Individuale (II) a fost modificata marti, in Parlament. Noile reguli prevad reducerea la trei a numarului de angajati pentru persoanele fizice autorizate iar Intreprinderile Individuale vor avea dreptul la maxim opt angajati. De asemenea, domeniile de activitate la PFA si II vor fi restranse. De precizat este ca proiectul de lege merge la promulgare la presedintele Klaus Johannis.
Modificarile care schimba regulile actuale ale PFA-ului si II
Art.16 (1) Persoana fizica autorizata poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
2) In scopul exercitarii activitatii/activitatilor pentru care a fost autorizata, PFA poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte PFA intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni 5
Articolul 17 alineatul (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: (1) PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.
(2) O persoana titular al PFA poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata. (Autori amendamente: Iulian Iancu – Deputat P.S.D., Marin Gheorghe – Deputat P.S.D., Antal Istvan – Deputat U.D.M.R)
Art. 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins: (1) Intreprinderea individuala poate avea in obiectul de activitate cel mult 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN.
(2) Intreprinderea individuala poate angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte intreprinderi individuale, cu persoane fizice autorizate sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni. (Autor amendament: Comisia pentru industrii si servicii)
Cei care nu aplica noile reglementari in maxim doi ani risca radierea