SE TOPESTE

_74946794_map624b

Antartica pierderi duble de gheaţă
Antarctica pierde la ora actuală, până la 160 de miliarde de tone de gheata pe an în ocean – de două ori mai mult faţă de alti ani.Noua evaluare vine de la satelit Europeab Cryosat, care are un instrument radar special conceput pentru a masura forma foii de gheață. Pierderile prin topire ale Continentul Alb sunt suficiente pentru a ridica nivelul mării la nivel global, în jur de 0,43 mm pe an. Oamenii de stiinta raportează acestea date, în revista Geophysical Research Letters.

Noul studiu încorporează trei ani de măsurători 2010-2013, și actualizează o sinteză a observațiilor făcute de alți sateliți în perioada 2005-2010. Autorii studiului diviza continentul în trei sectoare – Antarctica de Vest, Antarctica la est, și Peninsula Antarctica, ajungand pană la America de Sud. În general, Cryosat estimează ca toate cele trei regiuni, se confruntă cu topiri ale ghetarilor. În cele trei sectoare, acest lucru echivaleaza cu pierderi de 134 miliarde de tone , 3 miliarde de tone, și respectiv 23 de miliarde de tone de gheata pe an.

Studiul, realizat la Centrul Polar de observare și modelare, a fost finantat de catre Consiliul de Cercetare al Mediul Natural din Marea Britanie.

 

http://www.bbc.com/news/science-environment-27465050

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 − 61 =