Se vinde si se cumpara orice, de la virginitate pana la vechime pentru pensie

61506351

Cu ceva vreme in urma presa vuia de de stiri privind vanzarea de catre unele tinere a virginitatii, insa azi ne referim la batrinii care nu au vechimea necesara unei pensii, si asa ca vai de ea, dar si-o pot cumpara. Legal. Legea care permite “cumpărarea de vechime”, a fost adoptată de Camera Deputaţilor.

Iniţiativa legislativă care permite ”cumpărarea” de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor cu 198 de voturi ”pentru”.

Iniţiativa legislativă prevede că ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.

Persoanele interesate ”să îşi cumpere vechime” încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, potrivit Rapotului adoptat de deputaţii din Comisia de muncă.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Plata contribuţiei de asigurări sociale ar urma să fie făcută într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, potrivit sursei citate.

“Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul prevăzută o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată. Cota de contribuţie de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată”, prevede proiectul de lege.

Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că legea merge la promulgare.

Deputatul PNL Cristina Pocora, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, a declarat pentru MEDIAFAX, că legislaţia a mai permis şi în trecut cumpărarea de vechime, însă pentru o perioadă de şase luni, iar până când oamenii care lucrau în străinătate au aflat de această oportunitate şi ”până când autorităţile s-au mişcat” termenul a trecut.

”Pe termen scurt poţi spune că iniţiativa îţi aduce bani la buget. Era o solicitare a oamenilor, doar că din anul 2012 până acum a stat cam mult la sertar şi de aceea trebuie să o discutăm la grup”, a mai spus Pocora.

Punctul de vedere al Guvernului Ponta pe acest subiect a fost negativ, pe motiv că această ”cumpărare de vechime” ar fi neechitabilă, iar Senatul a respins iniţiativele pe această temă în 2011, 2012 şi 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − = 83