Seceta severă din Italia: Se caută soluții care să permită evitarea întreruperii distribuției de apă la Roma

Pe fondul uneia dintre cele mai severe secete din ultimele decenii din Italia, jumătate de țară (10 regiuni din 20) cere statului italian să declare instaurarea stării de calamitate naturală, în condițiile în care pagube considerabile sunt înregistrate în rândul culturilor agricole.

Orașele sunt și ele afectate, inclusiv Roma, care intenționează să raționalizeze apa potabilă, începând de sâmbătă. Întrucât măsura a provocat reacții împărțite, toate părțile se vor reuni marți în Capitoliu, la inițiativa primarului Romei, Virginia Raggi, cu scopul de a găsi o soluție care să permită evitarea întreruperii distribuției de apă în capitalei, informează France Presse.

În această vară deosebit de secetoasă, Italia înregistrează un deficit de 20 de miliarde de metri cubi de apă — echivalent cu volumul de apă din Lacul Como—, potrivit estimărilor experților.

Pe plan național, temperaturile medii de la începutul anului sunt mai mari cu 0,9 grade Celsius față de mediile sezoniere.

Potrivit Seviciului Național de Meteorologie, Italia a avut parte de cea mai blândă primăvară (din punct de vedere al temperaturilor) din ultimii 60 de ani. În același timp, primăvara din 2017 ocupă locul al doilea în topul celor mai secetoase primăveri din Italia în intervalul menționat, fapt care se traduce printr-un “deficit de ploaie de 33% în raport cu media primelor șase luni ale anului”. Autoritățile nu prevăd o scădere notabilă a temperaturilor și nici căderi de precipitații în zilele următoare.

Gian Luca Galletti, ministrul mediului din Italia, a dorit să liniștească populația. “Nu dorim să devenim alarmiști, până acum am evitat situațiile de urgență grație acțiunii noastre de supraveghere și vom vedea ce vom avea de făcut în funcție de evoluția condițiilor atmosferice din zilele următoare”, a spus el, duminică.

Situația Padului, cel mai lung fluviu din Italia, de care depinde 35% din producția agricolă națională, este considerată deosebit de îngrijorătoare, întrucât nivelul apei este cu 50 de centimetri mai scăzut în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Coldiretti, cel mai mare sindicat agricol din Italia.

Organizația a estimat că pierderile suferite de agricultori și de crescătorii de animale “vor depăși 2 miliarde de euro”, întrucât două treimi din teritoriul Italiei se află în situația de “dificultate hidrologică”.

Producția de cereale a scăzut cu 30% în Lombardia, culturile de viță-de-vie au de suferit în Nord-Est, la fel ca livezile de măslini din Apulia și Calabria și culturile de tomate și fructe din Emilia-Romagna.

În total, 10 din cele 20 de regiuni italiene au solicitat decretarea stării de calamitate naturală, ce prevede în special suspendarea plății de taxe de către agricultori și accesul la fonduri de despăgubire.

Însă agricultura nu este singurul domeniu care este afectat. Marile orașe sunt și ele afectate, începând cu Roma, care intenționează să raționalizeze apa potabilă, începând de sâmbătă, pentru 1,5 milioane dintre locuitorii săi, iar întreruperile preconizate ar putea atinge durate de până la opt ore pe zi.

Sâmbătă, președintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, a lansat un semnal de alarmă din cauza nivelului excesiv de scăzut al lacului Bracciano, situat la o distanță de 30 de kilometri față de capitala regiunii și care contribuie cu 8% la alimentarea sa cu apă.

Considerând că situația este “gravă” și că există “un risc de catastrofă ecologică”, oficialul italian a ordonat oprirea captării apei în lac.

Decizia a fost contestată imediat de ACEA, administratorul apei potabile din metropola romană, care a considerat-o “un act ilegitim, anormal și inutil în raport cu obiectivul conservării lacului”, potrivit directorului său, Paolo Saccani.

“Nu există alternativă: ori ordonanța este retrasă și noi vom continua să extragem apă din Bracciano, ori vom fi constrânși să începem să operăm întreruperi ale apei, prin rotație (pe cartiere), sau la distribuirea apei în regim de presiune redusă”, a declarat el.

Toate părțile se vor reuni marți în Capitoliu, la inițiativa primarului Romei, Virginia Raggi, cu scopul de a găsi o soluție care să permită evitarea întreruperii distribuției de apă pentru circa 1,5 milioane de locuitori din totalul celor aproape 3 milioane de locuitori din capitala Italiei.

La rândul său, Vaticanul a decis luni să își închidă fântânile, atât cele care se află în exterior, în celebra piață Sfântul Petru, cât și cele amenajate în interiorul grădinilor sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 + = 41