Șeful securității cibernetice britanice sfătuiește guvernul să evite programele antivirus ruse

Directorul Centrului Național Britanic pentru Securitate Cibernetică (NCSC), Ciaran Martin, a sfătuit guvernul de la Londra să evite să folosească programe (software) antivirus create de companii tehnologice care au legături cu Rusia, într-o scrisoare difuzată sâmbătă, informează EFE.

În scrisoare, adresată tuturor ministerelor și aprobată de serviciul de spionaj intern MI5, Martin avertizează că Rusia este “un agent foarte dotat în domeniul amenințărilor cibernetice, care folosește cibernetica drept instrument de stat”. “Aceasta include operațiuni de spionaj, amestec și influență”, consideră șeful NCSC, care adaugă că “Rusia are în vizor guvernul Marii Britanii, precum și infrastructuri vitale ale țării”.

Martin admite totodată că “marea majoritate a persoanelor și organizațiilor din Marea Britanie nu sunt ținte active ale statului rus”.

Directorul NCSC consideră că “ghidul” transmis ministerelor are ca scop să le ofere instrumente pentru a putea evalua riscurile înainte de a achiziționa servicii antivirus de la o companie.

Ca regulă generală, Martin sfătuiește ministerele ca, “atunci când consideră că accesul la informații interne din partea statului rus ar presupune un risc pentru securitatea națională, să nu aleagă o companie antivirus cu sediul în Rusia”.

Martin a mai spus că NCSC poartă discuții cu Kaspersky Lab, companie rusă cu sediul la Moscova și care are o prezență semnificativă în Marea Britanie, “pentru a stabili controale care să împiedice transferul de date către statul rus”.

Într-o serie de declarații făcute postului BBC, cofondatorul acestei companii, Eugene Kaspersky, a declarat în urmă cu câteva zile că “nu este adevărat că statul rus are acces la date, nu există dovezi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

26 − 19 =