Semne că perfecționismul tau a scăpat de sub control

AAEAAQAAAAAAAAjHAAAAJDgxOGJlY2EwLTRkZjgtNDk3MS05NzM2LThmYzllYzc0N2E5NA

Trăim într-o lume care idolatrizează perfecționismul. De la o vârstă foarte tânără, părinții, și profesorii ne incurajeaza sa ajungem la un nivel ridicat, dar nu reușesc să ne învețe sa ne tinem echilibrul. Noi ne trăim viața cu o dorință de a da totul în căutarea de țeluri mărețe, dar nu știm când să ne retragem. Noi nu știm de fapt, cand suficient este de ajuns. Studii realizate de Universitatea din British Columbia si Universitatea din Teheran arată că perfecționismul este legat de depresie, anxietate, și o mulțime de probleme de sanatate mintala.

Pentru a învinge perfecționismul, trebuie să învețăm sa identificam cand trebuie sa ne oprim. Această sarcină este dificilă, deoarece tendințele perfecționiste par sa se ascundă sub masca de muncă grea și zel. Trecerea de la abordarea perfectionismului la optimalism este obligata de a te face mai fericit și mai productiv. În primul rând, trebuie să recunosti semnele de perfecționism care te rețin. Ceea ce urmează sunt semnele distinctive ale perfecționismul care a scăpat de sub control.

Recunoşti ca perfectionismul este o problemă, dar crezi că este ceea ce ai nevoie pentru a avea succes. Uneori, într-adevăr ai nevoie de a te motiva din greu pentru a avea succes. Atunci când perfecționismul scapă de sub control, folosind munca grea ca o justificare pentru durerea și suferința inutilă, este usor sa induri. Nu faci nici o greseala, perfectionismul creează luptă și conflicte inutile. Daca iti mentii perfecționismul sub control, poti lucra mai puțin și obține mai multe satisfactii.

Devii defensiv atunci când primesti un feedback. Perfectionistilor le pasă profund de ce cred alte persoane despre ei, iar acest lucru poate face un feedback greu de suportat.

Ești critic față de alții. Având în vedere incapacitatea lor de a primi critici, perfectionistii cauta posibilitatea de a scapa de ele. Perfectionistii critica de multe ori deoarece ii compara pe ceillati cu același standard neobținut de ei inşişi.

Amâni tot timpul. Perfecționismul și teama de eșec merg mână în mână. Aceasta combinatie duce la amanare, deoarece chiar și sarcinile banale intimideaza atunci când trebuie să fie facute perfect.

Ai o conștiință vinovată. Perfectionistii au un flux constant de gânduri vinovate care trec prin mintea lor, pentru că au mereu sentimentul ca vor reusi doar pe termen scurt. Această vină cauzeaza stres, și pot cadea cu ușurință în depresie și anxietate. Cu cat gandesti mai mult la lucruri egative, cu atat le acorzi mai mare putere sa se exprime.

Iei greșelile personal. Perfectionistii iau munca în serios, astfel încât acestia au tendința de a supraestima impactul greșelilor facute de ei. Evenimente minore îi pot face să experimenteze dezamăgire amară. Acest aspect este semnificativ, deoarece te face mai puțin rezistent, și capacitatea de a cadea înapoi in eșec este critică pentru succes. Perfectionistii trebuie să învețe că eșecul nu este o confirmare a faptului că acestia nu sunt suficient de buni.

Simti plăcere în eșecurile altor oameni. Acest secret puțin cunoscut de perfectionisti nu este la fel de rău pe cât pare. Acestia obtin satisfacție știind că alți oameni experimenteaza aceleasi frustrari ca si ei. Aceste momente de relief sunt de scurtă durată, şi fac perfectionistii sa se simta rau pentru ca sunt atât de competitivi.

Ți-e frică să îti asumi riscuri. Cu teama de eșec vine si teama de asumarea de riscuri.

Traiesti cu frica de a fi respins. Perfectionistii au nevoie de aprobarea altora să simtă ca au reusit. Această mentalitate conduce la o teama paralizantă de respingere. Perfectionistilor le este groază de lucruri, cum ar fi a cere o marire de salariu sau sa isi urmăreze pasiunile lor. Condițiile de viață în teama de respingere se simte teribil, înăbușă creativitatea și încetinește progresia ta ca persoană.

https://www.linkedin.com/pulse/telltale-signs-your-perfectionism-out-control-dr-travis-bradberry?trk=prof-post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − = 55