Peste o treime din alegătorii germani vor atinge sau depăși în acest an vârsta de 60 de ani. Potrivit Asociației Federale a Societăților de Asigurări din Germania, influența celor în etate este chiar mai mare, pentru ei merg la alegeri mult mai hotărâți decât membrii altor grupuri.
La următoarele alegeri pentru reprezentanți în Budestag-ul german, seniorii vor reprezenta pentru prima dată cel mai mare grup de alegători: 36,1% din cetățenii germani cu drept de vot vor avea în toamna anului 2017 vârsta de cel puțin 60 de ani. După o estimare a Asociației Federale a Societăților de Asigurări (GDV), care a fost prezentată exclusiv de ziarele grupului de media Funke, grupul celor cu vârstă între 40 și 60 de ani mai reprezintă acum doar 34,7%, iar cei sub 40 de ani – 29,3%. Baza pentru estimări o reprezintă cifrele deținute de Biroul Federal de Statistică de la Wiesbaden.
Seniorii vor influența astfel mai puternic alegerile pentru Bundestag de anul acesta decât au făcut-o vreodată în istoria Germaniei, se arată într-o declarație a GDV-Initiative denumită “trăiește cu 7 ani mai mult”. Influența celor în vârstă este chiar mai mare, pentru că ei își manifestă sau impun opiniile și asupra altor categorii de alegători. Iar seniorii merg în general mult mai hotărâți sau decisi în cabinele de vot comparativ cu cei din alte categorii de vârstă.
În cazul alegerilor din 2013 doar două treimi (66%) din cetățenii cu vârste sub 40 de ani și-au exprimat dreptul la vot. În cazul celor cu vârste peste 60 de ani prezența la vot a fost de peste trei sferturi (75%).
Cercetătorul specialist Manfred Güllner a avertizat în legătură cu marile partide care vor face politică de dragul seniorilor: cei peste 60 de ani nu reprezintă un grup omogen, spune directorul Forsa pentru ziarele Funke. Sunt la fel de indeciși preucm tinerii.
Un aspect interesant a fost observat de Güllner în cazul „verzilor”: cine a ales o dată în viață un partid ecologist, va rămâne de regulă fidel pentru toată viața. Astfel că “verzii” au beneficiat în ultimii 40 de ani de un electorat tot mai în vârstă.