Senzaționalul bătăliei de la Mossul-Irak surprins in ultimele luni din 2017 de Laurent Van der Stockt, recompensat cu trofeul Visa d’or News 2017 pentru fotojurnalism

Fotoreporterul belgian Laurent Van der Stockt a câștigat sâmbătă seară la Perpignan (sudul Franței), cel mai prestigios premiu al Festivalului internațional de fotojurnalism, Visa pour l’Image, pentru acoperirea bătăliei de la Mossul (Irak) pentru cotidianul Le Monde, relatează AFP.

În vârstă de 53 de ani, acest fotoreporter experimentat câștigase deja trofeul Visa d’Or News în 2013 pentru activitatea sa în clandestinitate alături de rebeli în războiul din Siria. El a fost martor la atacurile cu gaz chimic comis de forțele regimului lui Bashar al-Assad.

Ediția din 2017 a Visa d’Or Paris Match News recompensează munca sa pentru acoperirea conflictului de la Mossul, considerat cel mai lung război urban după cel de la Stalingrad, pe care l-a urmărit de la început până la sfârșit angajat alături de forțele speciale irakiene.

Laurent Van der Stockt a fost aproape de zona de lupte, de atacurile de sinucigașe și de distrugeri, dar și aproape de civilii terorizați. Această apropiere, aceste riscuri împărtășite, această acoperire de-a lungului întregului conflict i-au dat prilejul unor clișee de o forță deosebită.

Aflat de peste un sfert de secol în mijlocul conflictelor pe care le acoperă, el a explicat că “niciodată un jurnalist nu a făcut parte atât de activ din grupul forțelor speciale armate; alături de armata care avansează, dar niciodată parte din micul grup care penetrează liniile inamice”.

sursa: http://www.lemonde.fr/photo/article/2017/09/09/le-visa-d-or-attribue-a-laurent-van-der-stockt_5183468_4789037.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 − = 23