Seoul înăsprește măsurile împotriva vecinului de la nord

ed529692c9639e2b87b224573ecfd464

Organizația Națiunilor Unite reacționează printr-o nouă rezoluție la ultimul test atomic al Coreei de Nord. Vecinul de la sud nu este însă mulțumit. Seoul planifică măsuri punitive.

După înăsprirea sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord pe fondul ultimului test atomic efectuat în septembrie anul acesta, Coreea de Sud vrea să majoreze presiunea pe vecinul său prin adăugarea de sancțiuni suplimentare. Ministrul de Externe de la Seoul a salutat adoptarea noii rezoluții pentru Coreea de Nord de către Consiliul de Securitate al ONU și a declarat că este “o piatră de hotar”, anunțând că împreună cu parterii săi, SUA, Japonia și UE va impune rapid și sancțiuni unilaterale.

Prin rezoluția 2321 au fost implementate împotriva Coreei de Nord cele mai dure și mai cuprinzătoare sancțiuni non-militare din istoria ONU. Prin acestea se dorește a sublinia cât se poate de ferm decizia comunității internaționale de a nu tolera dezvoltarea și utilizarea de arme atomice și rachete în Coreea de Nord.

Prin această rezoluție cel mai înalt corp de control al ONU va retrage guvernului de la Pyongyang mijloacele financiare pentru procurarea componentelor necesare pentru dezvoltarea de arme atomice. Noile măsuri prevăd, printre altele, interdicții la export pentru materii prime metalifere, precum cupru, nichel, argint sau zinc.

Până acum însă aceste rezoluții nu au părut să aibe vreun efect. Chiar și după efectuarea controversatului test atomic pe data de 9 septembrie anul aceste, al cincilea test al țării, diplomații de la New York au avut nevoie de luni de zile pentru a face noi progrese. În special China, principalul partener comercial al Coreei de Nord, s-a opus unor astfel de măsuri.

http://www.n-tv.de/politik/Seoul-verschaerft-Massnahmen-gegen-Norden-article19225756.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 8 =