Serviciile secrete britanice au spionat intens Israelul, catalogat “ameninţare” în Orientul Mijlociu

126888

Serviciul guvernamental britanic de informaţii a spionat intens oficiali israelieni şi a catalogat Israelul, aliat al Marii Britanii, “o ameninţare” pentru stabilitatea regiunii Orientul Mijlociu, arată documente dezvăluite de fostul analist NSA Edward Snowden, devenit activist pentru transparenţă.
Serviciile secrete britanice au spionat intens oficiali israelieni, atât în Israel, cât şi în străinătate, relevă documente transmise de activistul pentru transparenţă Edward Snowden, refugiat în Rusia după ce a dezvăluit date secrete obţinute de la Agenţia pentru Siguranţă Naţională din SUA (NSA).

Conform documentelor, analizate de publicaţiile The Intercept şi Le Monde, Serviciul guvernamental britanic de informaţii (GCHQ) a spionat şi entităţi private din Israel – firme din industria militară şi centre de cercetare ştiiinţifică.

“Israelienii rămân o ameninţare de tip real pentru stabilitatea regională, mai ales din cauza poziţiei în dosarul iranian”, scria GCHQ într-un document din anul 2008.

Guvernul israelian a refuzat să comenteze dezvăluirile.

“Nimeni nu poate fi niciodată prea precaut cu prietenii, mai ales cu cei apropiaţi. Oficial, Israelul şi cele mai puternice servicii de informaţii de limbă engleză – Agenţia pentru Siguranţă Naţională din SUA şi Serviciul guvernamental britanic de informaţii (GCHQ) – sunt unite într-o alianţă de mare valoare. Această cooperare unică – care este intensă dat fiind că este vorba de supravieţuirea Israelului şi de excelenţa israeliană în materie de spionaj – a devenit mai puternică în ultimii zece ani. Dar are şi o parte întunecată”, comentează cotidianul francez Le Monde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × 1 =