Seulul investește peste 2,3 miliarde de euro pentru pregătirea Olimpiadei de Iarnă de la PyeongChang 2018

Autoritățile sud-coreene investesc peste 2,3 miliarde de euro (2,8 trilioane woni) pentru crearea infrastructurii necesare desfășurării Olimpiadei de Iarnă de la PyeongChang, din februarie 2018, au arătat reprezentanții Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice – PyeongChang 2018 în timpul unei vizite efectuate de jurnaliști din 55 de țări, inclusiv România, participanți la Conferința Mondială a Jurnaliștilor, eveniment desfășurat în perioada 2-8 aprilie la Seul.

Fondurile alocate susțin construirea a șase centre competiționale, a satului olimpic, centrului de presă și a unei linii de tren de mare viteză care să lege Aeroportul Internațional Incheon de PyeongChang (aproximativ 160 km), precum și a altor elemente ce țin de infrastructura locală. Bugetul total se ridică la peste 2,8 trilioane de woni, peste 2,3 miliarde de euro, potrivit președintelui Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice PyeongChang 2018, Hee-beom Lee. Potrivit organizatorilor, noile centrele competiționale (Gangneung Oval, Gangneung Ice Arena, Gangneung Hockey Centre, Kwandong Hockey Centre, Jeongseon Alpine Center și Alpensia Sliding Center) sunt finalizate în proporție de 96,8%. Organizatorii și-au propus ca oricare dintre acestea să fie accesibile participanților în cel mult 30 de minute, ”cea mai compactă structură din istoria jocurilor olimpice”. Jocurile Olimpice vor beneficia și de un centru de comandă ultramodern, de unde organizatorii vor putea monitoriza toate aspectele legate de desfășurarea Jocurilor Olimpice, de la supravegherea video a centrelor competiționale și a drumurilor până la starea vremii și informații despre aterizările și decolările pe Aeroportul Internațional Incheon.

Mascotele competiției sunt tigrul alb Soohorang — pentru întrecerile olimpice — și Bandabi, un urs negru asiatic, pentru cele paralimpice. Torța olimpică va avea 700 de mm, altitudinea la care se afla, potrivit organizatorilor, PyeongChang. Coreea de Sud a câștigat dreptul a organiza Olimpiada de Iarnă de anul viitor în data de 6 iulie 2011.

Conferința Mondială a Jurnaliștilor este un eveniment anual organizat de Asociația Jurnaliștilor din Coreea. Tema ediției din acest an, a cincea, este ”Rolul mass media pentru pacea lumii”. La dezbateri au participat 90 de jurnaliști din 55 de țări, inclusiv România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =