Shell dat în judecată pentru scurgerilor de petrol din Nigeria

_80099293_024973534-1

Gigantul petrolier Shell a fost dat in judecata in Londra, pentru a doua oară în ultimii cinci ani, pentru scurgerile din Delta Niger. Două comunități pretind compensații și doresc ca Shell să le cureţe terenurile. Shell a anunţat că se află într-un “stadiu incipient”, în revizuirea revendicărilor și că acest caz ar trebui să fie înţeles în Nigeria. Comunitatea Ogale de aproximativ 40.000 de persoane din Rivers State, pe coasta Nigeriei, care sunt, în principal agricultori sau pescari, fac parte dintre reclamanți. Cazul lor este gestionat de către firma de avocatura Leigh Day.

Deversările din 1989 au contaminat apa potabilă, terenuri agricole sau râuri, spun reclamantii.

Constatarile Amnesty International au urmat un raport din 2011 al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), care a găsit apa contaminată cu ulei, inclusiv benzen, considerat a fi un agent cancerigen. Acesta a sugerat o decontaminare, dar a declarat că o “redresare durabilă” a zonei ar putea dura până la 30 de ani. Între timp Shell a declarat că a acceptat un plan de decontaminare. În luna ianuarie a anului trecut, Shell a fost de acord cu o decontare de 84 milioane de dolari locuitorilor comunității Bodo din Delta Niger pentru două scurgeri de petrol.

Aceeași firmă de drept, Leigh Day, a declarat că 15.600 de clienții vor primi 3.300 de dolari fiecare pentru pierderile cauzate de scurgeri.

http://www.bbc.com/news/business-35701607

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 + = 78